open-navfaktor-logo
search
Sud odlučio
Osumnjičeni za ubistvo mladića na Otoci i njegovi pomagači ostaju iza brave
Sutkinja za prethodni postupak Kantonalnog suda u Sarajevu Melika Murtezić prihvatila je prijedlog Tužilaštva Kantona Sarajevo i odredila jednomjesečni pritvor Ademu Šumanu, osumnjičenom za ubistvo 19-godišnjeg Farisa Pendeka, kao i za Elmedina Gradišića i Mersima Saljevića koji se sumnjiče da su mu pomogli nakon ubistva.
01.02.2024. u 15:06
get url
text

VEZANI TEKST - Tužiteljica o ubistvu Farisa Pendeka: Kad sam došla, vidjela sam mrtvo dijete, s aparatićem za zube u ustima...

Ovu informaciju potvrdila je glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić. 

Pritvor im je određen zbog opasnosti od bjekstva, bojazni da će boravkom na slobodi ometati istragu utjecajem na svjedoke ili prikrivanjem dokaza, a u slučaju prvoosumnjičenog Šumana i zbog bojazni od uznemirenja javnosti.

Ranije danas u Kantonalnom sudu u Sarajevu održano je ročište na kojem je Tužilaštvo obrazložilo zbog čega predlaže pritvor, kojem su se protivile odbrane osumnjičenih. 

Oni su tražili da im umjesto pritvora Sud odredi mjere zabrane, uključujući i oduzimanje dokumenata i zabranu prelaska granice. 

VEZANI TEKST - Advokati pomagača Adema Šumana tvrde da oni nisu ni znali šta je on uradio

Adem Šuman tereti se da je "iz čista mira", odnosno, pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju, u nedjelju navečer iz pištolja usmrtio 19-godišnjeg Farisa Pendeka, koji je tu noć izašao s prijateljima da se provozaju i nešto pojedu.

Kako je danas na ročištu kazala tužiteljica Iva Kirilić, mladići ničim nisu dali povoda za ovaj napad, Šumana nisu poznavali, i nisu "nikako bili s iste planete" kao on i njegovi pomagači, za koje je navela da su sva trojica dolazili u sukob sa zakonom i bili konzumenti narkotika. 

- Šuman je bez ikakvog razloga svojim vozilom prišao s leđa njihovom vozilu, stao paralelno s njima i mahao rukama. Oni su otvorili prozor i pitali šta je problem? On je tada s mjesta vozača preskočio na mjesto suvozača, kroz prozor svog auta udario Emana pesnicom, a potom iz kasete izvadio crni pištolj i udario vozača kundakom, zatim je uperio pištolj u Emana, koji se sageo, ispalio je metak koji je pogodio Farisa, koji je sjedio iza njega, a koji je usljed toga vrlo brzo preminuo. Onda je zvao Elmedina Gradišića, koji je sakrio vozilo, a potom Saljevića koji ga je odvezao u Zenicu. Šuman se predao samo zato što je već bio otkriven, jer ga je Gradišić zvao i rekao da mu policija pretresa kuću - pojašnjavala je tužiteljica.

Šuman se dan poslije predao pripadnicima MUP-a KS, a kasnije su uhapšeni Saljević i Gradišić zbog sumnje da su mu pomagali nakon počinjenog krivičnog djela.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.