open-navfaktor-logo
search
Detalji sa ročišta
Advokati pomagača Adema Šumana tvrde da oni nisu ni znali šta je on uradio
U Kantonalnom sudu u Sarajevu održano je ročište povodom prijedloga Tužilaštva KS za pritvor Ademu Šumanu, osumnjičenom za bezobzirno ubistvo 19-godišnjeg Farisa Pendeka u sarajevskom naselju Otoka, kao i Elmedinu Gradišiću i Mersimu Saljeviću, koji se trete da su mu pomogli nakon počinjenog ubistva.
01.02.2024. u 12:17
get url
text

VEZANI TEKST - Tužiteljica o ubistvu Farisa Pendeka: Kad sam došla, vidjela sam mrtvo dijete, s aparatićem za zube u ustima...

Kako je danas u sudnici obrazložila tužiteljica Iva Kurilić, pritvor je za svu trojicu osumnjičenih tražila zbog opasnosti od bjekstva, bojazni da mi boravkom na slobodi mogli ometeti istragu, odnosno utjecati na svjedoke ili prikrivati dokaze, kao i zbog bojazni od uznemirenja javnosti. 

Tužiteljica je, a kako smo to već ranije objavili, detaljno pojasnila šta se kritične noći dešavalo, te kakva je uloga osumnjičenih Gradišića i Saljevića. 

Šuman je, kako je danas istaknula tužiteljica, odmah nakon što je počinio brutalno ubistvo mladića, pozvao Gradišića, koji je sakrio njegovo vozilo peugeot 308, a zatim pozvao Saljevića, koji ga je prevezao do Zenice. Usput je, kako je navela, Saljević pozvao Gradišića i rekao mu "da ga je Adem zamolio da sakrije sve što ima".

Ona je navela da je Gradišić, koji je inače Ademov prvi komšija, bio prisutan kada je policija pretresala njegovu kuću, te da je tada imao priliku policiji reći za svoju ulogu u ovom slučaju, ali da to nije učinio. 

Ranije je istaknula da su sva trojica osumnjičenih konzumenti opojnih droga, kao i da s obzirom da se radi o teškom krivičnom djelu za koje je zaprijećena kazna dugotrajnog zatvora, smatra da će prvoosumnjičeni sigurno pokušati pobjeći, a također i njegovi pomagači.

Adokat Adema Šumana Damir Kočo usprotivio se prijedlogu za pritvor, kazavši da uzevši u obzir ponašanje njegovog branjenika dosad, a posebno, kako je rekao "jučer u uredu glavne tužiteljice", ne proizilazi da ima namjeru pobjeći, iako je u prvi mah pobjegao zbog, kako je naveo, "možda šoka, nevjerice, psihičkog rastrojstva".

Podsjetio je da se on sam javio i predao policiji, odnosno Tužilaštvu.

Također je kazao da ne postoji opasnost od ometanja istrage, jer su svi svjedoci već saslušani, da je on već dao izjavu u Tužilaštvu i da nema razloga da utječe na bilo koga.

Advokat drugoosumnjičenog Elmedina Gradišića Damir Beglerović također se usprotivio prijedlogu da njegovom branjeniku bude određen pritvor, te ustvrdio da on uopće nije ni znao šta je Šuman počinio kada ga je on pozvao da odveze njegovo vozilo.

- Nikada mu nije rekao šta je uradio. On ga je zamolio da odveze njegovo auto u Buča Potok.  U izjavi je jasno naveo da "nije imao pojma šta je on uradio" - kazao je Beglerović, dodavši da je on "faktički samo preparkirao auto i predao ključeve".

Naveo je da vozilom nije počinjeno krivično djelo, odnosno da je ubistvo počinjeno pištoljem.

- Vozilo nije sredstvo izvršenja u ovom slučaju - rekao je.

On je kazao i da je njegov branjenik dok je policija pretresala kuću Adema Šumana, pozvao ga i rekao mu: "Molim te predaj se, šta god da si uradio", što, kako je kazao, znači da je čak pomagao istražnim organima nagovarajući Šumana da se preda.

- Nije oprao vozilo, nije zapalio vozilo da bi se radilo o pomaganju - istaknuo je advokat, dodavši da nema osnova sumnje, te je prema tome i prijedlog neosnovan.

S tim se složio i advokat trećeosumnjičenog Saljevića Sead Zijadić, koji je kazao da se njegov branjenik sa Ademom sreo u ulici Džemala Bijedića, ispred kafića, gdje je došao po pozivu druge osobe da dođe i preuzme vožnju.

On je kazao da njegov branjenik radi kao vozač "Žutog taksija" i da je samo prevezao Šumana u Zenicu i da nikako nije mogao znati šta je on prije toga uradio.

- On nije kod sebe imao pištolj kad je došao. On nije uopće znao šta se desilo - kazao je advokat, dodavši da umišljaj nije dokazan, a za krivično djelo pomaganja počiniocu poslije krivičnog djela umišljaj mora postojati. 

Dalje je naveo da je njegov branjenik po poratku iz Zenice pronađen i uhapšen na adresi stamnovanja, da nije niti namjerava bježati.

Kada je u pitanju ometanje istrage, kazao je da je on već predao telefon, te da je u izjavi naveo s kim je i kada razgovarao. 

Što se tiče sutjecaja na svjedoke, kazao je da on nema na koga utjecati, te istaknuo da je od početka sarađivao u istrazi. 

Kao i njegovi prethodnici, od Suda je zatražio da, umjesto pritvora, njegovom branjeniku odredi mjere zabrane, uključujući i oduzimanje ličnih dokumenata i zabranu prelaska državne granice. 

Sutkinja Melika Murtezić odluku o pritvoru trebala bi donijeti najdalje do 16 sati danas.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.