open-navfaktor-logo
search
Uzbuna na Tajvanu 
Odgajatelji optuženi da su djeci u vrtiću davali sirupe koji sadrže droge
Istrage o drogiranju predškolske djece na Tajvanu izazvale su sveopću uzbunu na ostrvu.
20.06.2023. u 22:38
get url
text
Vrtić na Tajvanu
Vrtić na Tajvanu

Učitelji u vrtiću u gradu New Taipei optuženi su da su sedirali učenike sirupima protiv kašlja koji sadrže droge poput fenobarbitala i benzodiazepina, piše BBC.

Policija sedmicama istražuje i kaže da nije jasno zašto su djeci davani sirupi koji izazivaju zavisnost.

Skandal je izazvao proteste porodica ispred vladinih zgrada.

Stotine ljudi pridružilo se demonstracijama u New Taipei Cityju u nedjelju pozivajući na veću transparentnost policijske istrage, a mnogi su kritizirali vlasti zbog njihovog nedostatka javnog objelodanjivanja.

U ponedjeljak se pojavio i poseban slučaj koji se odnosi na medicinsku praksu u južnom gradu Kaohsiungu, na drugom kraju ostrva.

Tamošnji lokalni zdravstveni odjel proglasio je četvoricu ljekara krivim za nedolično ponašanje i nepravilnu upotrebu fenobarbitala kod oko 20 djece. Naređeno im je da obustave praksu na šest mjeseci i kažnjeni su sa 1,4 miliona tajvanskih dolara (46.121 američkih dolara).

Usred sve veće zabrinutosti javnosti, gradska bolnica u Taipeiju je također počela da nudi besplatne analize krvi za djecu predškolskog uzrasta kako bi se provjerili tragovi sedativa.

Mjere su uslijedile nakon što se skandal prvi put pojavio u maju, kada su roditelji u privatnoj predškolskoj ustanovi u New Taipei Cityju optužili osoblje da djecu hrani "nepoznatim drogama".

Mike, otac petogodišnjeg djeteta, rekao je za BBC da su roditelji primijetili nešto što se činilo simptomima odvikavanja kod svoje djece tokom dugog perioda lunarnih novogodišnjih praznika u februaru.

- Neki roditelji su otkrili da su im djeca tokom odmora postala razdražljiva, nemirna i vrištala dok spavaju, pa čak i plakala od grčeva u nogama - rekao je.

Nakon razgovora sa djecom, roditelji su saznali da su ih učitelji hranili "nepoznatim napitkom". Pritužbe su policiji podnesene u aprilu i maju.

Nakon više pritužbi roditelja u junu, lokalne vlasti su pokrenule istragu i pronašle najmanje osmoro djece s tragovima fenobarbitala i benzodiazepina - klase psihoaktivnih droga - u svom sistemu.

Dječjem vrtiću u središtu kontroverze, franšizi obrazovnog instituta Kid Castle, naloženo je zatvaranje 12. juna. Njegovi direktori su kažnjeni sa 150.000 tajvanskih dolara (4.872 američkih dolara).

Direktor i pet nastavnika su uhapšeni i ispitani, ali su nakon toga pušteni uz kauciju. Kriminalističko istraživanje je u toku.

Lokalni mediji su prenijeli da je osoblje reklo da su roditelji pristali na listu lijekova koju je dala škola, ali su neki roditelji u odgovoru doveli u pitanje lijekove koje škola koristi.

Tajvanski farmaceut rekao je lokalnim medijima da, iako rijetki, neki lijekovi protiv kašlja i gastrointestinalnog trakta sadrže fenobarbital.

Lijekovi koji sadrže fenobarbital uglavnom se koriste u liječenju epilepsije i/ili se koriste kao kirurška anestezija, a teško ih je nabaviti.

Benzodiazepini su klasa depresivnih lijekova koji se najčešće koriste za liječenje teške anksioznosti.

Lijekovi izazivaju veliku ovisnost, a predoziranje može dovesti do pospanosti i kratkog daha.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.