open-navfaktor-logo
search
Na stotine povrijeđenih
Nastavlja se krvavi sukob u Sudanu, najmanje je 56 mrtvih
U borbi za vlast između vojske i paravojnih snaga u Sudanu ubijeno je najmanje 56 ljudi, a 595 ih je povrijeđeno, izvijestio je Centralni komitet sudanskih ljekara.
16.04.2023. u 07:56
get url
text
Sudan
Sudan

Stanovnici su izbjegavali pucnjavu u glavnom gradu Kartumu dok su se suparničke snage borile oko predsjedničke palače, državne televizije i vojne komande. U prijestolnici je poginulo 25 ljudi, uključujući 17 civila, objavila je liječnička organizacija, piše BBC.

Sukobi su izbili nakon napetosti oko predloženog prijelaza na civilnu vlast. I vojska i njeni protivnici, paravojne Snage za brzu podršku (RSF), tvrdili su da imaju kontrolu nad zračnom lukom i drugim ključnim mjestima u Kartumu, gdje su se borbe nastavile tokom noći.

Danas u ranim jutarnjim satima čula se teška artiljerija u Omdurmanu, koji graniči s Kartumom, i obližnjem Bahriju. Očevici su također izvijestili o pucnjavi u gradu Port Sudan na Crvenom moru.

Vojska je rekla da su avioni gađali baze RSF-a. Stanovnici Kartuma ispričali su BBC-ju svoju paniku i strah, a jedan je opisao kako su meci ispaljeni na susjednu kuću.

Troje zaposlenika Svjetskog programa za hranu (WFP), tijela UN-a koje dostavlja pomoć u hrani ugroženim zajednicama, ubijeno je nakon što su RSF i oružane snage razmijenili vatru u vojnoj bazi u Kabkabiji, na zapadu zemlje.

Naime, generali upravljaju Sudanom od državnog udara u oktobru 2021. Borbe se vode između vojnih jedinica lojalnih de facto vođi, generalu Abdelu Fattahu al-Burhanu i RSF-a.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.