open-navfaktor-logo
search
Sumnjive diplome
Nastavak akcije "Klaster": SIPA izuzima dokumentaciju sa privatnih univerziteta na području Mostara
Pod nadzorom postupajućeg tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, koji se nalazi na terenu, policajci Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), izuzimaju dokumentacije na više lokacija u Mostaru.
15.01.2024. u 10:58
get url
text

Radi se o lokacijama privatnih visokoškolskih ustanova, u okviru kojih se vrši i izuzimanje dokumentacije.

Aktivnosti se provode u okviru predmeta kodnog naziva "Klaster", koji se odnosi se na otkrivanje i procesuiranje nezakonitosti povezanih sa izdavanjem diploma više privatnih visokoškolskih ustanova diljem Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Nakon okončanja aktivnosti, izuzeta dokumentacija u zakonskoj proceduri bit će dostavljena Tužilaštvu BiH.

- Privremeno oduzimanje dokumentacije vrši se zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela organizovani kriminal, nedopuštena trgovina i pranje novca propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine, kao i krivična djela iz krivičnih zakona Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine i Brčko Distrikta i to podstrekavanje, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, falsifikovanje ili uništenje službene isprave i krivotvorenje službene isprave. Uzimajući u obzir da su aktivnosti u toku, o konačnom ishodu javnost će biti informisana naknadno - saopćeno je iz SIPA-e.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.