open-navfaktor-logo
search
Razorni vjetrovi
Nakon tornada Češka zbraja povrijeđene, ima i preminulih
Tornado koji je jučer zahvatio nekoliko gradova na jugoistoku Češke rušio je kuće do temelja i povrijedio najmanje stotinjak ljudi, izjavili su spasioci i policija u ovoj zemlji.
25.06.2021. u 07:52
get url
text

Reuters je javio da je povrijeđeno najmanje 150 ljudi, no Indes.cz je objavio kako je samo 200 povrijeđenih u bolnici u Hodoninu, a povrijeđenih ima u bolnicama u Kyjovu i Břeclavu.
Javljaju kako su među povrijeđenima i djeca.

VEZANI TEKST - Apokalipsa u Češkoj: Tornado poharao Južnu Moravsku, selo uništeno za 10 minuta

Bolnica u Hodoninu potvrdila je da među hospitaliziranima imaju preminulih, prenosi N1.

Meteorolog češke televizije rekao je da je tornado, prijavljen u gradovima oko Hodonina, duž austrijske granice i 270 kilometara jugoistočno od Praga, možda dosegnuo nivo F3-F4, a da su vjetrovi na zadnjem nivou udarali 267-322 kilometara na sat.

Jako je pogođeno sedam mjesta, a najveću štetu bilježe Hrušky, Moravská Nová Ves, Lužice i Mikulčice. Dijelovi sela i mjesta su sravnjeni sa zemljom.

Južnomoravska regija proglasila je stanje opasnosti za regije Břeclav i Hodonín. O tome su javnost obavijestili predsjednik Jan Grolich i ministar unutrašnjih poslova Jan Hamáček.

Havlíček je objavio da je više od 121.000 domaćinstava bez struje.

Snimke i fotografije s društvenih mreža pokazuju kuće i crkve bez krovova, razbijene prozore, ali i objekte koji su potpuno uništeni, srušena stabla i uništene automobile.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.