open-navfaktor-logo
search
Nije prvi slučaj
Na sahrani u Ekvadoru otkrili da "mrtva" žena ipak diše
Ožalošćeni na sahrani u Ekvadoru iznenadili su se kada su ustanovili da žena u kovčegu još diše, odnosno da je živa.
14.06.2023. u 08:40
get url
text

Kako prebosi BBC, ljekar u gradu Babahoyu proglasio je Bellu Montoyu (76) mrtvom nakon sumnje na moždani udar.

Stavljena je u kovčeg i odvezena u pokopno preduzeće, gdje je rodbina održala bdijenje prije planiranog pokopa. Kada su nakon gotovo pet sati otvorili kovčeg kako bi je presvukli uoči sahrane, žena je teško disala i pokušavala doći do zraka.

- Moja mama je počela micati lijevom rukom, otvarati oči, usta, borila se za zrak - opisao je njen sin Gilbert Balberán trenutak kada je shvatio da mu je majka još živa.

Nekoliko minuta kasnije stigle su hitne službe te je Bella Montoya vraćena u bolnicu koja ju je ranije proglasila mrtvom.

Njen sin rekao je ekvadorskim medijima da je smještena na intenzivnu njegu, ali da je pri svijesti.

Bella Montoya nije jedina osoba koja je "oživjela" nakon što je službeno proglašena mrtvom. U februaru je otkriveno da 82-godišnja žena diše dok je ležala u pokopnom preduzeću u državi New York. Proglašena je mrtvom tri sata ranije u staračkom domu.

Dr. Stuart Hughes, viši predavač medicine na Medicinskom fakultetu Univerziteta Anglia Ruskin u Chelmsfordu, kaže da su takvi slučajevi vrlo rijetki, ali ističe da je "smrt proces".

- Ponekad neko može izgledati kao da je mrtav, ali nije... Potrebno je pažljivo ispitivanje kako bi se potvrdila smrt - rekao je Hughes za BBC.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.