open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo RS-a
"Misteriozno" hapšen, vodan po pretresima: Obustavljena istraga protiv Milana Novitovića
Tužilaštvo RS-a u Banjoj Luci donijelo je naredbu o obustavljanju istrage protiv bivšeg direktora Civilne zaštite RS-a Milana Novitovića.
29.01.2024. u 15:10
get url
text

Novitović je uhapšen pod "misterioznim" okolnostima 26. septembra 2022. godine.

Prvo je pozvan na saslušanje u prostorije Tužilaštva RS-a u Banjoj Luci, a potom uhapšen, iako su iz MUP-a RS-a ubrzo negirali da su ga uhapsili njihovi pripadnici.

Uslijedili su pretresi na više lokacija, na koje je Novitović dovođen sa lisicama na rukama – u sjedištu entitetske agencije u Banjoj Luci, zgradi Vlade RS-a, te njegovoj porodičnoj kući.

Tužilaštvo RS-a se samo kratko oglasilo da se sumnjiči za krivično djelo zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja, a nisu precizirane radnje niti druge okolnosti koje mu se stavljaju na teret.

Njegova odbrana je tada tvrdila da je prvi dan, kada je i uhapšen, ispitivan na okolnosti zapošljavanja stranačkog kolege Branislava Zeljkovića za svog savjetnika.

Zeljković je nekadašnji direktor Instituta za javno zdravstvo RS protiv kojeg je u toku sudski postupak u aferi "Korona ugovori".

Novitović je u trenutku hapšenja bio direktor Civilne zaštite RS-a kao kadar Ujedinjene Srpske i kandidat te stranke za Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.