open-navfaktor-logo
search
Najezda insekata
Milioni skakavaca prekrili nebo u Saudijskoj Arabiji i Jemenu, za sobom ostavljaju pustoš
Stanovnici Saudijske Arabije i Jemena sučili su se sa najezdom skakavaca, a "gromoglasni roj" od oko 360 milijardi ovih insekata u nekim trenucima može zasjeniti i sunce. Očekuje se da uskoro dolazi još veći roj.
04.02.2020. u 22:27
get url
text

Ogromni roj skakavaca, koji je otprilike večine Manhattana, nanio je štetu koja se procjenjuje u desecima miliona dolara, ostavivši za sobom pustoš u dijelovima Istočne Afrike.

Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) zatražila je od Ujedinjenih naroda 75 miliona dolara za rješavanje krize koja je nastala zbog skakavaca. Najezdu insekata pokrenuo je niz nedavnih ciklona, koji su stvorili idealne uvjete za razmnožavanje ovih štetočina.

Ministarstvo okoliša Saudijske Arabije upozorilo je stanovnike da ne jedu skakavce jer su vjerovatno zagađeni otrovnim pesticidima, piše RT.

Pustinjski skakavci svakodnevno pojedu onoliko hrane koliko su i sami teški, a mogu putovati i do 150 kilometara u rojevima dovoljno velikim da zaklone sunce.

- Roj veličine Rima u jednom danu može pojesti istu količinu hrane kao i svi u Keniji - kazao je Keith Cressman iz FAO-a.

Da stvar bude još gora, u aprilu se očekuje jedan veći roj, koji bi do juna mogao narasti i do 500 puta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.