open-navfaktor-logo
search
Otriveni strašni detalji
Medicinska sestra proglašena krivom za ubistvo sedam beba: Trovala ih je...
Medicinska sestra, koja je radila u britanskoj državnoj bolnici, Lucy Letby, proglašena je krivom za ubistvo sedam beba.
18.08.2023. u 15:55
get url
text

Ova 33-godišnjakinja je bila zaposlena od strane državnog NHS-a i radila je na neonatalnom odjelu u britanskoj bolnici Countess of Chester gdje je optužena da je povrijedila i na kraju usmrtila dojenčad, piše The Mirror.

Porota na Krunskom sudu u Manchesteru povukla se u ponedjeljak popodne, 10. jula, a danas (petak, 18. augusta) proglasili su je krivom za sedam tačaka optužnice za ubistvo i šest tačaka za pokušaj ubistva.

Letby je također proglašena nevinom za još dvije tačke optužnice za pokušaj ubistva.

Porota je 22 dana raspravljala o nizu optužbi protiv medicinske sestre.

Letby iz Hereforda namjerno je povrijedila dojenčad na različite načine, uključujući intravenozno ubrizgavanje zraka i davanje zraka i/ili mlijeka u želudac putem nazogastrične sonde.

Tužilaštvo je također otkrilo da je dodavala inzulin kao otrov u intravenoznu hranu, ometala disajne cijevi i u nekim slučajevima nanosila traume.

Letby je negirala sve optužbe dok je 14 dana svjedočila na klupi za svjedoke tokom suđenja koje je počelo prošlog oktobra.

Odbrana je tvrdila da je bila "vrijedna, predana i brižna" medicinska sestra koja je voljela svoj posao.

Tokom suđenja Letby prisjetila se trenutka kada je primila pismo od Kraljevskog koledža za medicinske sestre u kojem je obavještavaju da se smatra odgovornom za smrt beba na neonatalnoj jedinici u bolnici Grofica od Chestera.

- Mislim da vas se ne može optužiti za nešto gore od toga. Jednostavno sam se promijenila kao osoba, moje mentalno zdravlje se pogoršalo, osjećala sam se izoliranom od svojih prijatelja na jedinici. Sa stajališta samopouzdanja, to me natjeralo da preispitam sve o sebi - rekla je Letby.

Letby je uhapšena dvije godine nakon prvih sumnji u svom domu u Chesteru.

- Rekli su mi da me hapse zbog višestrukih ubistava, stavili su mi lisice i odveli me - navela je Letby.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.