open-navfaktor-logo
search
Intervju za CNN
Kraljica Jordana: Postoje očigledni dvostruki standardi u tome kako svijet tretira Palestince
Jordanska kraljica Rania u intervjuu za CNN kazala je da zapadni lideri imaju dvostruke standarde, jer nisu osudili smrt civila pod izraelskim bombardovanjem u Gazi.
25.10.2023. u 09:36
get url
text

Na pitanje novinarke Christiane Amanpour kako se osjeća kao žena, kao majka, ljudsko biće, ali i kao Palestinka, od 7. oktobra, odgovorila je da "ljudi širom Bliskog istoka, uključujući Jordan, šokirani su i razočarani reakcijom svijeta na katastrofu koja se odvija".

- Svako jutro se budimo i navečer idemo u krevet uz te slike užasa. Palestinskoj djeci ispisuju imena na rukama, jer šanse da će biti ubijena su velike. Želim podsjetiti svijet da palestinske majke vole svoju djecu kao i sve druge majke na svijetu. Mi smo šokirani i razočarani na reakciju svijeta na ovu katastrofu. Posljednjih nekoliko sedmica gledamo očigledne dvostruke standarde u svijetu. Kada se dogodio 7. oktobar, svijet je odmah i nedvosmisleno stao uz Izrael i njegovo pravo da se brani i osudio napad koji se dogodio... ali ono što vidimo u posljednjih nekoliko sedmica, vidimo tišinu u svijetu - kazala je kraljica za CNN

Kritikovala je i svjetske lidere jer nisu pozvali na prekid vatre dok traje neselektivno bombardiranje Gaze.

- Ovdje postoje očigledni dvostruki standardi. To je jednostavno šokantno za arapski svijet - naglasila je.

Šutnju svijeta ocijenila je kao zaglušujuću.

- I za mnoge u našoj regiji to čini zapadni svijet sukrivcem kroz njihovu podršku i kroz pokriće koje daju Izraelu. Mnogi u arapskom svijetu gledaju na zapadni svijet kao da to ne samo tolerira, već i pomaže i podržava - izjavila je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.