open-navfaktor-logo
search
Prepucavanja
Konaković odgovorio Cvijanović: Za nju bi puno bolje bilo da takva pisma ne šalje, neozbiljno je
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Dino Konaković osvrnuo se na, kako je kazao, još jedan besmislen napad predsjedavajuće Predsjedništva Željke Cvijanović "na posao koji radi i na njega lično".
15.07.2023. u 15:48
get url
text

VEZANI TEKST - Cvijanović od generalnog sekretara UN-a zatražila da dostavi odluku o imenovanju Schmidta

Naime, Cvijanović je optužila Ministarstvo vanjskih poslova da odbija Stalnoj misiji BiH pri UN-u proslijediti pismo koje je uputila generalnom sekretaru UN-a.

Prema njenim riječima, to predstavlja ilegalan čin i brutalnu zloupotrebu ovlaštenja ističući da "nije njihovo da ulaze u sadržaj pisma koje član Predsjedništva šalje na inostrane adrese, već da isto bespogovorno proslijede".

Nas taj način, smatra Cvijanović, MVP "uzurpira rad zajedničkih institucija i izlazi iz okvira ovlaštenja".

Šef bh. diplomatije kaže da bi Cvijanović morala znati da ne postoje zajedničke institucije, postoje samo institucije Bosne i Hercegovine.

-MVP šalje u dalju proceduru zvanične stavove Predsjedništva BiH, a ne šalje pojedinačne akte i dopise bilo kojeg člana Predsjedništva BiH. To članovi Predsjedništva mogu uraditi sami.

Ako Predsjedništvo BiH nema usaglašen stav, a predmet spada u nadležnost MVP, ja lično odlučim o tekstu koji šaljem u proceduru vodeći računa i štiteći Ustav, zakone i odluke koje su ranije usvojene u institucijama BiH.

Na kraju, imao sam uvid u tekst pisma gospođe Cvijanović, za nju bi puno bolje bilo da takva pisma ne šalje.  Posebno ne onima koji dobro poznaju stanje u našoj zemlji, ustav i druge propise.

Neozbiljno izgleda, trebala bi o tome povesti računa. Iz Strazbura je već dobila adekvatan odgovor.

Siguran sam da će ubrzo i sa ostalih adresa.

Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće na prostoru cijele BiH, a odluke NSRS se pravno neutemeljene i nevažeće- napisao je Konaković.

Cvijanović je potom rekla da MVP ne prosljeđuje pojedinačne dopise članova Predsjedništva, da će to biti tačno ako se pokaže da MVP nije "imalo ama baš nikakve veze sa slanjem dopisa Denisa Bećirovića generalnom sekretaru NATO i predsjedniku Ukrajine i da pri tome nije korištena diplomatsko-konzularna mreža BiH".

- Ako jeste korištena, to je onda dokaz o selektivnom pristupu MVP prema članovima Predsjedništva BiH. Ako, ipak, nije onda je to pokazatelj da je BiH najobičnija krpa kojoj i ne treba MVP - naglasila je Cvijanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.