open-navfaktor-logo
search
Priznanje IRF Global
Kompanija Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret A.S. dobitnik prestižne nagrade za metodologiju gradnje tunela Zigana, jednog od najdužih na svijetu
Kompanija Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret A.S. dobitnik je prestižne nagrade za metodologiju gradnje tunela Zigana, a koju dodjeljuje Međunarodna putna federacija (IRF Global).
28.11.2023. u 11:26
get url
text

U pitanju su prestižne nagrade IRF Global Road Achievement Awards, kojim se odaje priznanje za izuzetan doprinos i dostignuća u oblasti saobraćajne infrastrukture. Ceremonija dodjele nagrada, održana 16. novembra 2023. godine, na IRF Global R2T konferenciji u Phoenixu (SAD) proslavila je inovativne i transformativne projekte koji oblikuju budućnost globalne mobilnosti.

Ovogodišnji pobjednici predstavljaju raznolik spektar projekata i inicijativa koje su pokazale izvrsnost u razvoju, upravljanju i održivosti putnih i transportnih sistema. Ceremonija dodjele nagrada okupila je lidere, inovatore i vizionare iz transportne industrije kako bi odali priznanje izvanrednim naporima ovih organizacija i pojedinaca.

IRF Global Road Achievement Awards (GRAA) odaje priznanje za izvrsnost i služi kao platforma za razmjenu najboljih praksi, inspiraciju za buduće inovacije i podsticanje saradnje unutar globalne transportne zajednice.

Vođa projekta na tunelu Zigana bio je Tarik Eyuboglu, koji je bio i vođa projekta na gradnji autoceste u BiH na Koridoru Vc, dionica Vlakovo - Tarčin, poddionica Vlakovo - Lepenica.

Sa dodjele priznanja

Sa svojih 14,5 kilometara dužine tunel Zigana najduži je tunel u Turskoj, a također se svrstava među najduže tunele na svijetu. To je dvocijevni autocestni tunel (2x2) izgrađen novom austrijskom metodom tuneliranja (NATM). Površina poprečnog presjeka tunela je 64,4 m². Maksimalna i minimalna površina iskopa su 127 m², odnosno 99 m².

Tunel Zigana

Ventilacioni sistem tunela Zigana se sastoji od dubokih vertikalnih konstrukcija okna i stanica za razmjenu zraka koji je projektovan i izveden prvi put u Turskoj u autocestovnim tunelima. U okviru projekta urađene su ukupno 4 kostrukcije ventilacionog okna na 2 stanice, jedna za odvod i jedna za svježi zrak na svakoj stanici. Izvođenjem ventilacionog okna br. 1 (visina = 272 x 2 = 544 m i prečnika = 3,60 m) i ventilacionog okna br. 2 (visina = 241 × 2 = 482 m i prečnika = 3,60 m), ukupno je izvedeno 1.026 metara vertikalog okna u okviru ovog projekta. Iskop konstrukcije okna je izveden metodologijom dizanja i bušenja uz pomoć mašine za bušenje poznate kao RBM (Raise Boring Machine). Oblaganje i podupiranje bunara vertikalnog okna izvedeni su sa poliesterskim cijevima ojačanim staklenim vlaknima (GRP).

{$galerijaFotografija}

Ukupna dužina tunela za autoceste, željeznice i podzemne željeznice, koji su završeni ili su u toku gradnje u Turskoj i inostranstvu, a na kojima je izvođač Cengiz İnşaat Sanayi ve Ticaret A.S. dostiže 558 kilometara. Osim tunela Zigana koji je svojom ukupnom dužinom od 14,5 km najduži tunel u Turskoj i ujedno i najduži autocestni tunel u Evropi, Cengiz Inşaat Sanayi ve Ticaret A.S. je izgradio i tunel Ovit ukupne dužine 12,6 kilometara koji je ujedno četvrti po dužini tunela u Evropi, te tunel Ilgaz ukupne dužine 5,5 kilometara. Tri godine prije izgrađen je tunel Çamlıca u Istanbulu, a od 2016. ovim projektima upravljaju turski inženjeri zaposleni u kompaniji Cengiz İnşaat Sanayi ve Ticaret A.S.

Tunel Ovit

Cengiz Inşaat Sanayi ve Ticaret A.S. je u Bosni i Hercegovini prisutan od 2012. godine na izgradnji autoceste na Koridoru Vc na dionicama:

- Vlakovo – Tarčin, dužina dionice 20,25 km, gradnja u periodu 2012. do 2015. godine,

- Donja Gračanica (Zenica sjever) – tunel Zenica, dužina dionice 5 km, gradnja u periodu od 2019. do 2021. godine

- Poprikuše – Nemila, dužina dionice 5,5 km, gradnja u toku

- Medakovo – Ozimice, dužina dionice 21 km, gradnja u toku

tunel1.jpg
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.