open-navfaktor-logo
search
Građanski glas
Koliko nadležni imaju sluha za online peticije ?
Građani Bosne i Hercegovine u posljednje vrijeme svoj glas nezadovoljstva stanjem u državi, radom nadležnih, te nizom drugih aktuelnih dešavanja, često izražavaju kroz niz peticija za postizanje određenog cilja.
26.09.2021. u 20:41
get url
text

Dok su se nekada peticije potpisivale na listama na licu mjesta, danas su sve prisutnije peticije pokrenute online i na društvenim mrežama. Kod nas je najpopularnija web stranica za online peticije onlinepeticija.com.

- Mi pružamo besplatan prostor za online peticije. Napravite profesionalnu online peticiju koristeći naš moćni servis. Naše peticije se svakodnevno spominju u medijima, stoga je kreiranje peticije odličan način da budete primjećeni kako u javnosti tako i kod donosioca odluka – stoji na stranici onlinepeticija.com.

Posljednja peticija na ovoj stranici je "Peticija protiv izgradnje benzinske pumpe i naftnog terminala u neposrednoj blizini naselja Dobrinja", za koju je potpis dao 681 građanin. Tu je i peticija "Zabrana rada nedjeljom", koja je pokrenuta 21. septembra i za sada ima samo 49 potpisa.

"Peticija protiv izgradnje hidroelektrane Ulog na rijeci Neretvi" ima 1.210 potpisnika, "Zahtjevamo ostavku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine!" 4.202, "Gospodina Bogića Bogićevića za gradonačelnika Sarajeva!" 1.741, "Smjena Izvršnog odbora N/FSBiH, zajedno sa predsjednikom i trenerom A-reprezentacije" 4.704, "Akademska inicijativa za promjenu Ustava Bosne i Hercegovine" 2.375...

Ne znamo koliko donosioci odluka, koje se tiču naziva navedenih i niza drugih peticija, imaju sluha za građanski glas i koliko su spremni da mu udovolje, ali svakako da ova i slične stranice umnogome olakšavaju grupisanje i izražavanje mišljenja naroda, te kreiranje društvenih pokreta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.