open-navfaktor-logo
search
Odgovor na potez Vašingtona
Kina uvodi dodatne carine na uvoz iz Amerike
Kina uvodi recipročne dodatne carine na uvoz američke robe u iznosu od 75 milijardi dolara godišnje, navodi se u saopćenju koje je izdao carinski odbor Državnog vijeća
23.08.2019. u 17:35
get url
text

Kina uvodi recipročne dodatne carine na uvoz američke robe u iznosu od 75 milijardi dolara godišnje, navodi se u saopćenju koje je izdao carinski odbor Državnog vijeća Kine, prenose agencije.
Carinski odbor Vijeć odlučio je da uvede dodatne carine od 10 i 5 posto na uvoz američke robe u iznosu od 75 milijardi dolara, navodi se u saopćenju.

Dodatne carine za 5.078 vrsta robe stupit će na snagu u ponoć 1. septembra i 15. decembra. Ovaj potez predstavlja odgovor na odluku Sjedinjenih Američkih Država da uvede 10 posto carine na uvoz kineske robe u vrijednosti od 300 milijardi dolara od 1. septembra i 15. decembra.

Američki predsjednik Donald Tramp 1. avgusta je objavio namjeru SAD da od 1. septembra uvedu carine od 10 posto na robu iz Kine ukupne vrijednosti od 300 milijardi dolara. U skladu sa tim, Narodna banka Kine 5. avgusta je devalvirala kurs juana za dolar do minimuma od decembra prošle godine. Kasnije je američko Ministarstvo finansija uvrstilo Kinu na spisak zemalja koje manipulraju valutom i saopćilo da će o tome obavijestiti Svjetsku trgovinsku organizaciju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.