open-navfaktor-logo
search
Ubijeno 1.417 osoba
Katastrofa u Gazi: Najmanje 44 člana dvije palestinske porodice ubijena u izraelskim napadima
Najmanje 44 člana dvije palestinske porodice ubijena su u četvrtak u izraelskim napadima na grad Jabalia u Pojasu Gaze, rekao je medicinski izvor, javlja Anadolija.
12.10.2023. u 22:55
get url
text

VEZANI TEKST - Erdogan o masakriranju Gaze: Gdje je Zapad? Da li u ovom trenutku imaju neke mjere?

- Ljekari su tijela 44 Palestinca prebacili u mrtvačnice nakon izraelskih napada - rekao je izvor za Anadoliju, dodajući da su žrtve iz porodica Shihab i Abu Hemdan.

Među ubijenima su i djeca i starci.

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Ghebreyesus u četvrtak je rekao da je humanitarni koridor u opkoljenoj Gazi neophodan za pružanje medicinskih usluga i obnovu zaliha kao i zaštitu civila.

- Mislim da treba podržati one kojima je potrebna podrška i zaštititi one kojima je potrebna zaštita - rekao je Tedros novinarima u Lyonu u Francuskoj gdje je prisustvovao ceremoniji Akademije SZO, dodajući da se u srijedu vratio iz Kaira, gdje se sastao s egipatskim predsjednikom Abdelom Fattahom El-Sisijem i dogovorio prebacivanje medicinskih zaliha u Gazu preko prelaza Rafah.

U zajedničkoj deklaraciji koju je objavila Velika narodna skupština Turske o izraelsko-palestinskom sukobu, osuđeni su svi napadi koji su direktno usmjereni na civile i metode kolektivnog kažnjavanja koje produbljuju beskrajnu humanitarnu tragediju u Gazi.

VEZANI TEKST - Prekinuta konferencija za medije izraelske vojske nakon pitanja o "ubijenim bebama"

Zajednička deklaracija o izraelsko-palestinskom sukobu objavljena je s potpisima šest političkih stranaka u TBMM-u. U deklaraciji je naglašeno da pogađa savjest veliki broj civilnih žrtava u sukobima u Palestini i Izraelu, gađanje civilne infrastrukture te činjenica da civili nisu u stanju zadovoljiti ni svoje najosnovnije potrebe.

Istaknuto je kako mogućnost širenja krize na druge regije ozbiljno prijeti regionalnoj sigurnosti i stabilnosti te je dodano: "Zaštititi civile u svim okolnostima i izbjegavati prakse koje predstavljaju kolektivno kažnjavanje potreba je zakona, savjesti i čovječnosti. Kako ova napetost ne bi imala nepopravljive posljedice, sve strane moraju osigurati mir, sigurnost i stabilnost. Pozivamo strane na umjerenost i zdrav razum."

Navedeno je kako su nedavni događaji na palestinsko-izraelskoj liniji još jednom ukazali na nužnost iznalaženja pravednog, sveobuhvatnog i trajnog rješenja za ovaj problem, koji već duže vrijeme izaziva neopisivu tjeskobu, očaj i bol, kroz pregovore i na temelju parametara Ujedinjenih naroda za rješenje s dvije države.

- Rješenje palestinsko-izraelskog pitanja nije u upravljanju posljedicama, već u uklanjanju temeljnih uzroka problema. Posljednji događaji rezultat su protivpravne okupacije i s njom povezane politike koja traje već 56 godina. Palestinski narod, kojem su oduzeti zemlja, život i nada u budućnost, danas je pod novom opsadom bez presedana. Prekid dostave hrane, energije i humanitarne pomoći Gazi, u kojoj živi dva milijuna ljudi i koja se nakon 16 godina blokade već pretvorila u zatvor na otvorenom te neselektivno pucanje na civilna naselja jasno su i teško kršenje međunarodnog prava - istaknuto je u Deklaraciji.

Istaknuto je također da lanac kršenja koji je započeo okupacijom, a nastavio se otimanjem imovine od strane ilegalnih doseljenika, napadima i provokacijama koje zanemaruju status svetih mjesta te praksama dvostrukih standarda i dalje potkopava viziju rješenja na temelju dvije države.

VEZANI TEKST - Hamas: Izrael će pretrpjeti velike gubitke ako pokrene kopneni napad na Gazu

U deklaraciji je naglašeno da je od suštinske važnosti što prije prekinuti dosadašnju okupacijsku praksu u okupiranim palestinskim zemljama i postići pravedan mir te je navedeno:

"Cijela međunarodna zajednica, posebno Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda sada mora preuzeti odgovornost i usmjeriti strane na pravedno rješenje na temelju vizije dvodržavnog rješenja bez daljnjeg odgađanja. Jasno ponavljamo da je trajni mir na Bliskom istoku moguć samo pravednim rješenjem palestinsko-izraelskog pitanja, a to može biti moguće stvaranjem nezavisne, suverene i geografski integrirane Države Palestine, temeljene na granicama iz 1967, s Al-Qudskom (Jeruzalem) kao glavnim gradom."

Na kraju je naglašeno kako se od svih strana očekuje da sukobi što prije prestanu i da se prestanu kao mete uzimati civili.

"Osuđujemo sve napade koji su direktno usmjereni na civile putem metoda kolektivnog kažnjavanja koji produbljuju beskrajnu humanitarnu tragediju u Gazi te pozivamo Palestinu i Izrael da započnu pregovore za trajni mir bez daljnjeg odgađanja kako bi se postiglo pravedno i trajno rješenje za osnova dviju država."

Situacija je eskalirala u Pojasu Gaze nakon napada palestinske grupe Hamas na izraelske gradove u subotu.

Hamasovo vojno krilo Brigade Al-Qassam u subotu ujutro pokrenulo je sveobuhvatnu operaciju nazvanu "Aqsa Flood".

Izrael je uzvratio masivnim zračnim napadima na Gazu.

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskom bombardiranju Gaze danas je povećan na 1.417 osoba, dok je povrijeđeno 6.268 osoba.

Najmanje 1.300 Izraelaca je poginulo, a 3.300 je povrijeđeno u napadima iz Gaze.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.