open-navfaktor-logo
search
Japan 
Kadet pucao na kolege u streljani, ubijena dva vojnika
Dvije osobe su ubijene u srijedu nakon što je kadet navodno otvorio vatru na pripadnike svoje jedinice u vojnom centru za obuku u centralnom Japanu, saopćile su za CNN Kopnene snage samoodbrane (SDF).
14.06.2023. u 09:13
get url
text
Pucnjava u Japanu
Pucnjava u Japanu

Pucnjava se dogodila tokom vježbe gađanja, a još nekoliko ljudi je ranjeno, potvrdio je SDF za CNN.

Kadet je uhapšen, a motiv još nije utvrđen, saopćile su vlasti.

Glavni sekretar japanske vlade Hirokazu Macuno rekao je da se incident dogodio oko 9 sati ujutru na streljani u gradu Hino u centralnoj japanskoj prefekturi Gifu.

U incidentu su poginula dva vojnika, starosti 25 i 52 godine, saopćila je policijska stanica Gifu Naka. Još jedan 25-godišnjak iz istog garnizona je također ranjen.

- Ovakva vrsta incidenta se nikada ne bi smjela dogoditi u organizaciji koja rukuje oružjem - rekao je načelnik štaba SDF-a Yasunori Morishita na konferenciji za novinare.

On je rekao da će biti formirana istražna komisija koja će ispitati incident i spriječiti da se slični događaji dešavaju u budućnosti.

Japanski javni emiter NHK javio je da je osumnjičeni pripadnik SDF-a koji je navodno pucao iz automatske puške.

Nasilje oružjem je izuzetno rijetko u Japanu, zemlji od 125 miliona ljudi. Ima jednu od najnižih stopa zločina vezanih za oružje u svijetu zbog izuzetno strogih zakona o kontroli oružja.

Ali u zemlji je nedavno prijavljen niz nasilnih zločina visokog profila.

Prošlog mjeseca četiri osobe, uključujući dva policajca, – poginule su u pucnjavi i ubodu nožem u gradu Nakano u centralnom Japanu.

U Japanu se 2022. godine dogodilo devet incidenata s vatrenim oružjem, uključujući ubistvo bivšeg premijera Shinzo Abea koji je ubijen iz pištolja domaće izrade tokom predizbornog govora – navodi Nacionalna policijska agencija.

Vjeruje se da su od devet incidenata šest počinile bande i druge grupe. Ukupno četiri osobe su poginule, a dvije su povrijeđene u devet incidenata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.