open-navfaktor-logo
search
Stravični prizori
Jutro nakon eksplozije u Binježevu u kojoj je poginuo 27-godišnjak: Kuća potpuno raznesena, čeka se početak uviđaja...
Jutro nakon stravične ekplozije u sarajevskom naselju Binježevo, ekipa Faktora posjetila je ovo naselje u općini Hadžići.
16.01.2024. u 08:54
get url
text

Na mjestu događaja samo su pripadnici sarajevske policije koji osiguravaju kuću i okolinu, kao i vatrogasne ekipe koje rade na potpunoj likvidaciji požara i sprečavanju da se vatra negdje ponovo rasplamsa. Prije nekoliko trenutaka stigli su i tužioci u pratnji veštaka, te se čeka početak uviđaja.

{$galerijaFotografija}

Kako saznajemo od komšija, stradao je 27-godišnji Mirza Delija. On je, prema kazivanju očevidaca, bio mrtav na mjestu događaja.

Kako smo ranije objavili, teške povrede opasne po život zadobio je njegov otac, koji ima teške opekotine cijelog tijela i na liječenju je u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Njega je, tvrde očevici, ekplozija izbacila iz kuće dok je sav bio u plamenu, ali su ga komšije uspjele ugasiti, nakon čega ga je zbrinula Hitna pomoć. Majka je zadobila lakše tjelesne povrede. 

Kuća porodice Delija potpuno je uništena, dijelovi zidova i stolarije razasuti su po cesti ispred, a od siline ekplozije popucala su stakla i na okolnim kućama. 

Sumnja se da je tragediju izazvalo curenje plina, ali dok uviđaj ne bude završen, niko to sa sigurnošću ne može tvrditi.

Oni koji su sinoć bili na mjestu događaja ustvrdili su da se sve vrijeme osjetio jak miris plina, ali sve i da to jeste uzrokovalo eksploziju i požar, zasad se ne zna da li je upitanju plinska boca ili bojler, ili pak nešto treće. 

VEZANI TEKST - Tragedija u Binježevu kod Sarajeva: U eksploziji u kući poginuo mladić, ocu se ljekari bore za život

Većina ljudi koji žive na ovom području, sinoć su u strahu napustili svoje domove i otišli kod rođaka, zbog straha da se i njima nešto slično ne dogodi.

Navodno, na ovom području odranije postoji problem sa plinskim instalacijama, a kako je to jutros novinarima na terenu saopćio vijećnik u OV Hadžići Admir Mujanović.

Kako je ustvrdio, još 2019. godine su izvođači nekih radova oštetili plinske instalacije, koje, po njegovim tvrdnjama, nikad nisu pravilno sanirane.

Kako je kazao, ova porodica se prije sedam dana žalila da im se u kući osjeti plin, ali niko ništa nije poduzeo.

S druge strane, muškarac predstavnik opskrbljivača plinom navodi da im se nikad niko nije žalio, te da Mujanović iznosi neistine i spekulacije.

Da li to ima ikakve veze sa sinoćnjom eksplozijom i požarom pokazat će istraga.

IMG_20240116_082701.jpg
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.