open-navfaktor-logo
search
Izvršena procjena
Izvoz električne energije iz Bosne i Hercegovine premašit će milijardu maraka
Vrijednost izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u ovoj godini premašit će milijardu maraka, istaknuo je Edhem Bičakčić na sjednici Upravnog odbora Bosanskohercegovačkog odbora Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (BHK CIGRE).
20.12.2023. u 10:48
get url
text

Kako se očekuje, fizički obim izvoza električne energije iz naše zemlje u 2023. godini bit će 7,9 terawat sati (TWh), što predstavlja povećanje od 15 posto u odnosu na 2022. godinu, financijski je na razini prošle godine, dok je neto izvoz 3,7 TWh.

Kada je riječ o proizvodnji električne energije u 2023. godini ona bi, prema rezultatima izvedenim na osnovu izvještaja Nezavisnog operatora sistema u BiH i Agencije za statistiku BiH, trebala biti 15,5 TWh, što predstavlja povećanje od sedam procenata u odnosu na 2022. godinu. godinu, a ostvarena je najviše zahvaljujući dobroj hidrologiji. Proizvodnja hidroelektrana je u 2023. godini veća za 44 posto, a termoelektrana je manja za 13 postotaka u odnosu na 2022. godinu.

Pod predsjedavanjem novog, nedavno izabranog, predsjednika bh. komiteta CIGRE Zijada Bajramovića Upravni odbor je donio odluku da iznos članarine u 2024. godini ostane na ovogodišnjem nivou i obavezao se na dodatne aktivnosti kako bi se broj članova povećao. To se posebno odnosi na studente elektrotehničkih i srodnih fakulteta te kompanije na području Republike Srpske.

U svojstvu predsjednika SEERC-a (Regionalnog vijeća CIGRE kojim u iduće dvije godine predsjedava Bosna i Hercegovina) Bičakčić je prezentirao plan aktivnosti u čijoj će realizaciji sudjelovati 17 nacionalnih odbora. Ta regija ima ogroman potencijal za brži razvoj energetskog sektora s trenutno instaliranim kapacitetom od preko 425.000 megavata. Po riječima Bičakčića, bliska suradnja zemalja jugoistočne Europe u okviru SEERC-a nudi bolje mogućnosti za razvoj buduće elektroenergetske mreže i tržišta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.