open-navfaktor-logo
search
Upozorenje
Izvoz aluminija, željeza i čelika neće biti moguć bez prilagođavanja cijene ugljika
Kompanije iz Bosne i Hercegovine koje izvoze na tržište Evropske unije robu iz industrija: aluminija, željeza i čelika i čiji se proizvodi nalaze na listi CN kodova u Prilogu I CBAM Uredbe imaju obavezu mjerenja, izračunavanja i izvještavanja o ugađenim emisijama GHG (gasova staklene bašte) u ove proizvode, tromjesečni izveštaj moraju podnijeti najkasnije do 31. januara 2024. godine.
26.11.2023. u 08:46
get url
text
Ugljik
Ugljik

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i uz podršku Evropske unije i Vlade SR Njemačke kroz projekat COVID-19 Investment Response / EU4BusinessRecovery organizuje u utorak specijalizovanu obuku za pripremu industrije u vezi sa primjenom Uredbe o prekograničnom prilagođavanju cijene uglјika. 

- S obzirom na to da se približava rok za podnošenje prvog tromjesečnog izvještaja, svima nam je važno da se izvoznici na vrijeme informišu o svim obavezama i rokovima, kako se ne bi suočili sa problemima prilikom izvoza svoje robe. Iz navedenih razloga, Vanjskotrgovinska komora BiH u saradnji sa PK Srbije i uz podršku Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (Njemačkog društva za međunarodnu saradnju) organizuje specijalizovanu obuku namijenjenu industrijskim liderima, stručnjacima iz spomenutih oblasti, kao i drugim zainteresovanim stranama koje žele da steknu znanja o novoj Uredbi o prekograničnom prilagođavanju cijene ugljika (CBAM) i njegovom utjecaju na industriju - saopćeno je iz VTKBiH.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.