open-navfaktor-logo
search
Razgovori u Jordanu
Izraelska ofanziva ušla u petu sedmicu, Blinken se sastao s arapskim kolegama
Izraelska neumoljiva ofanziva protiv Hamasa traje petu sedmicu bez znakova usporavanja u subotu, dok se američki državni sekretar Antony Blinken sastao s arapskim ministrima vanjskih poslova u potrazi za diplomatskim otvaranjem za ublažavanje krize, prenosi AFP.
04.11.2023. u 14:11
get url
text

Glavni izaslanik Washingtona stigao je u Jordan na razgovore sa pet svojih kolega dan nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu odbio njegov poziv na "humanitarnu pauzu" kako bi se omogućila pomoć u Gazi.

Izraelska vojska je saopćila da su njene trupe pokrenule operaciju u južnoj Gazi tokom noći, nakon što su smrtonosni udari pogodili konvoj hitne pomoći i sklonište za izbjeglice u školi na opkoljenoj palestinskoj teritoriji.

Izraelske snage opkolile su najveći grad u Gazi, pokušavajući slomiti Hamas u znak odmazde za napade na Izrael 7. oktobra za koje zvaničnici kažu da je u njima ubijeno oko 1.400 ljudi, većinom civila.

Izraelska vojska je u subotu saopćila da je nekoliko puta bila napadnuta iz Hamasovih "tunelskih okna i vojnih kompleksa" u sjevernoj Gazi i da je ubila mnoge "teroriste" i uništila tri osmatračnice. Hamas je saopćio da je gađao izraelski konvoj minobacačem.

Ministarstvo zdravstva u Gazi, kojim upravlja Hamas, kaže da je više od 9.200 stanovnika Gaze, uglavnom žena i djece, ubijeno u izraelskim napadima i intenziviranju kopnene kampanje.

Ministarstvo je saopćilo da je najmanje 12 ljudi ubijeno kada je Izrael udario u školu Ujedinjenih naroda u kojoj su se sklanjale hiljade raseljenih Palestinaca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.