open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
Iz kompanije omraženog čovjeka u Njemačkoj progovorili o vakcini: Otkrili kada bi mogla krenuti isporuka
Njemačka farmaceutska kompanija iz Tübingena mogla bi, ako je vjerovati procjenama jednoga od suvlasnika Dietmara Hoppa, isporučiti vakcinu protiv virusa COVID-19 već u jesen.
18.03.2020. u 18:04
get url
text

- Klinička ispitivanja mogli bismo početi već na početku ljeta, ako sve bude po planu, rekao je osnivač SAP-a i "mecena" i vlasnik kluba Bundeslige Hoffenheima za Bild.

Zbog apsolutnog vlasništva u fudbalskom klubu veliki dio njemačkih fudbalskih fanova Hoppa ne voli, budući da u Njemačkoj nije praksa da jedna osoba bude isključivi vlasnik kluba.

Budući da postoji ogroman pritisak da vakcina bude dostupna čim prije, dopuštenje vlasti za njeno izdavanje trebalo bi ići brže nego u drugim slučajevima, vjeruje on.

- Bit ćemo u mogućnosti vakcinu isporučiti u jesen – kazao je.

Evropska komisija ponudila je u ponedjeljak 80 miliona eura finansijske podrške njemačkoj biofarmaceutskoj kompaniji CureVac za ubrzanje razvoja i proizvodnje vakcine protiv koronavirusa.

Riječ je o kompaniji iz koje, prema njemačkim medijima, američki predsjednik Donald Trump pokušava njemačke naučnike, koji rade na vakcini protiv koronavirusa, visokim svotama novca dovesti u SAD ili osigurati ekskluzivna prava na nju.

Kasnije su iz CureVaca demantirali informaciju da su imali takvu ponudu iz SAD-a.

Naučnici iz CureVaca rade na razvoju vakcine rade još od januara.

Hopp je u intervjuu za Bild istaknuo da će vakcina moći preventivno djelovati na zdrave ljude.

- Ako bi, primjera radi, pandemija koronavirusa sljedeće zime bila još jača, od čega strahuju neki stručnjaci - dodao je.

Naravno, to znači da se tako ne bi mogli izliječiti oboljeli.

Hoppovo ulaganje u nauku, koje traje već 14 godina, temelji se na činjenici, kojom je on fasciniran, da se ljudi mogu boriti protiv bolesti snagom vlastitog organizma, bez hemije.

Istraživači CureVaca bave se tim već duže vrijeme. Uspješno su razvili vakcinu protiv bjesnoće i to bi im iskustvo moglo sada pomoći u razvoju vakcine protiv koronavirusa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.