open-navfaktor-logo
search
Preko Južnog Kipra
Iran: SAD šalje Izraelu zabranjeno oružje, uključujući fosforne bombe
Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Emir Abdullahian rekao je da su Sjedinjene Američke Države (SAD) dale Izraelu zabranjeno oružje, uključujući fosforne bombe.
15.11.2023. u 16:21
get url
text

Abdullahian je dao izjavu za medije u Ženevi, gdje je otišao kako bi razgovarao o pitanjima "ukidanja blokade Pojasa Gaze i slanja humanitarne pomoći žrtvama rata", objavila je novinska agencija IRNA.

Tvrdeći da SAD šalje zabranjeno oružje Izraelu preko uprave kiparskih Grka Južnog Kipra ili iz svojih baza u regiji, Abdullahiyan je rekao:

- SAD šalje zabranjeno oružje, uključujući fosforne bombe, u Tel Aviv.

Iranski ministar je ustvrdio da su poslane bombe bačene na narod Gaze i rekao da se "napori" SAD-a, koji tvrdi da ulaže napore u pružanju humanitarne pomoći Gazi, nisu našli u praksi.

Prisjećajući se svog sastanka sa šefom političkog ureda Hamasa Ismailom Haniyehom u Dohi, glavnom gradu Katara, prije tri sedmice, Abdullahiyan je zaključio:

- Na ovom sastanku, Haniyeh je izjavio da su spremni osloboditi izraelske civilne zarobljenike. Ali Izrael nije pristao tako brzo osloboditi zarobljenike. Koristeći ovaj izgovor, cionistički režim pokušava nastaviti rat, masakre i genocid u Gazi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.