open-navfaktor-logo
search
Tenzije rastu
Iran dronovima i projektilima napao baze militantne grupe u Pakistanu
Iran je u utorak pokrenuo napade u Pakistanu ciljajući na ono što je opisao kao baze militantne grupe Jaish al-Adl, dodatno podižući tenzije na Bliskom istoku koji je već uzdrmao izraelski rat protiv Hamasa u Pojasu Gaze, javio je AP pozivajući se na izvještaje iranskih državnih medija.
16.01.2024. u 20:19
get url
text

Svaki napad Irana unutar nuklearno naoružanog Pakistana, kako navodi AP, mogao bi ugroziti odnose između dviju zemalja, koje se dugo gledaju sa podozrenjem, a istovremeno održavaju diplomatske odnose.

Reuters je, pozivajući se na izvještaje iranskih državnih medija, izvijestio da su dvije baze militantne grupe Jaish al Adl u Baludžistanu u Pakistanu u utorak gađane projektilima. Napad u Pakistanu dogodio se dan nakon što je Iranska revolucionarna garda napala mete u Iraku i Siriji projektilima.

Militantna grupa Jaish al Adl je ranije izvodila napade na iranske sigurnosne snage u pograničnom području s Pakistanom.

- Baze su pogođene i uništene projektilima i dronovima - objavili su iranski državni mediji, ne objašnjavajući detalje, prenio je Reuters.

Jaish al-Adl, ili "Vojska pravde", sunitska je militantna grupa osnovana 2012. godine koja uglavnom djeluje preko granice u Pakistanu. Iran se borio u pograničnim područjima protiv militanata, ali napad raketama i dronom na Pakistan je bez presedana za Iran, piše AP.

Militanti Jaish al-Adla su u prošlosti preuzimali odgovornost za bombaške napade i kidnapovali pripadnike iranske granične policije. AP piše da su izvještaji državnih medija o iranskom napadu u Pakistanu naknadno uklonjeni bez objašnjenja, te da je Press TV, ogranak iranske državne televizije na engleskom jeziku, kasnije pripisao napad Iranskoj revolucionarnoj gardi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.