open-navfaktor-logo
search
Podizanje kamata
Inflacija u eurozoni je viša nego što su analitičari očekivali
Inflacija u eurozoni bila je viša nego što su analitičari očekivali. Ukupna inflacija u augustu iznosila je 5,3 posto, prema preliminarnim podacima evropskog statističkog ureda u četvrtak. 
31.08.2023. u 14:43
get url
text

To je iznad očekivanih 5,1 posto, prema anketi Dow Jonesa, ali nepromijenjeno u odnosu na jul, piše CNBC.

Cijene hrane i dalje su najveći pokretač ukupne inflacije, no pale su za jedan postotni bod u odnosu na prethodni mjesec.

Temeljna inflacija, koja izbacuje nestabilne stavke i ključna je metrika za Evropsku centralnu banku, smanjila se u istom razdoblju za 0,2 postotna boda i sada je na istom nivou kao i ukupna inflacija - na 5,3 posto.

Član Evropske centralne banke Robert Holzmann rekao je da podaci pokazuju da je inflacija još uvijek postojana, prenosi Reuters. On, jedan od oštroumnijih članova ECB-a, dodao je da najnovije brojke predstavljaju zagonetku za centralnu banku.

Centralna banka trebala bi se sastati 14. septembra i objaviti hoće li i dalje podizati stope. Od jula 2022. Evropska centralna banka je podigla stope za 4,25 postotnih bodova. Na posljednjem sastanku o politici, predsjednica ECB-a Christine Lagarde rekla je da će dolazni podaci voditi banku ili da ponovno poveća stope ili potencijalno pauzira.

Pritisnuta tadašnjim medijima, Lagarde je otišla dalje rekavši: - Nećemo rezati.

Unatoč nedavnim padovima, otpornost visokih cijena postavlja pitanja o tome treba li banka razmotriti daljnja povećanja stopa u tekućim nastojanjima da inflaciju spusti na ciljanih dva posto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.