open-navfaktor-logo
search
Ucjenjivali stotine ljudi
Indonezija uhapsila 88 kineskih državljana zbog "ljubavnih prevara", među žrtvama bilo i zvaničnika
Deseci kineskih državljana uhapšeno je u Indoneziji zbog sumnje da su vodili online ljubavni sindikat koji je uhvatio u klopku stotine žrtava u Kini, saopćila je policija u srijedu, javlja AFP.
30.08.2023. u 09:48
get url
text
Batam, Indonezija
Batam, Indonezija

Postupajući po dojavi svojih kineskih kolega, indonežanska policija uhapsila je u utorak 83 muškarca i pet žena u industrijskom parku u gradu Batam u provinciji Riau Otoci.

Policija je saopćila da je sindikat ucjenjivao stotine žrtava u Kini, od kojih su mnogi bili javni zvaničnici.

- Istražujemo ima li Indonežana među žrtvama. Ako ih nema, prevaranti će odmah biti deportovani - rekao je glasnogovornik policije na otocima Riau Zahwani Pandra Arsyad za AFP u srijedu.

Navodni prevaranti su se pretvarali da imaju romantična osećanja prema svojim žrtvama tokom video poziva.

Žene prevarantice optužene su da su zavodile žrtve prije nego što su od njih tražile da se upuste u seksualne radnje tokom poziva, dok su drugi osumnjičeni snimali video snimke.

Osumnjičeni su tada navodno ucjenjivali svoje žrtve, prijeteći da će objaviti snimke na društvenim mrežama ako odbiju da im pošalju novac.

Nejasno je koliko dugo je grupa radila i koliko je zaradila.

Policija je ranije saopćila da su se mnogi prevaranti preselili u Indoneziju i druge zemlje jugoistočne Azije nakon što je Kina razbila domaće mreže.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.