open-navfaktor-logo
search
Nema tolerancije
Incident u Sarajevu: FUP pokrenuo internu istragu o Čegaru, Čampara traži suspenziju
Iz Federalne uprave policije oglasili su se povodom videosnimka sa nadzorne kamere na kojem je vidljivo neprofesionalno postupanje načelnika Sektora uniformisane policije Federalne uprave policije Zorana Čegara u prisustvu dvojice uniformisanih policijskih službenika. 
27.01.2022. u 13:25
get url
text

Kako kažu, Federalna uprava policije kao temeljni princip u svome radu baštini vladavinu prava, te ističu da neće tolerirati bilo kakvo dokazano postupanje bilo kojeg policijskog službenika neovisno o njihovom činu i položaju koji obnašaju u ovoj instituciji, u čijim postupcima i radnjama se ostvaruju subjektivna ili objektivna obilježja kršenja Zakona o policijskim službenicima Federacije Bosne i Hercegovine.

VEZANI TEKST - Objavljen snimak: Policajac Zoran Čegar istukao radnika na parkingu u Sarajevu, oglasio se i MUP KS

- Istovremeno ističemo da poštujući temeljne principe presumpcije nevinosti i pravičnog postupka iz člana 6. stav 2. i 3. Evropske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama, koji su inkorporirani u Zakon, te Pravilnik o disciplinskoj  odgovornosti, svaka odluka u konkretnom slučaju biti će zasnovana na dokazima i utvrđenim činjenicama pribavljenim tokom internog postupka, a koji je odmah po saznanju pokrenut od Jedinice za profesionalne standarde Federalne uprave policije.

Naime, kao jedan o garanta vladavine prava i sigurnosti građana, insistirat ćemo na detaljnoj istrazi svih okolnosti u vezi s predmetnim slučajem. U tom smislu želimo upoznati javnost da je tragom medijske informacije već pokrenuta interna istraga protiv imenovanih policijskih službenika, a koja će, radi zaštite povjerenja građana u rad Federalne uprave policije, biti provedena u najkraćem mogućem zakonskom roku. Nakon provedene interne istrage, a u ovisnosti od ishoda iste odgovorne osobe Federalne uprave policije će donijeti odluke u skladu sa svojim nadležnostima - navodi se u saopćenju.

Oglasio se i federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara.

- FMUP najoštrije osuđuje svaki vid policijske brutalnosti. Zgroženi smo snimkom koji su jučer objavili bosanskohercegovački mediji, a na kojem se vidi eklatantan primjer policijske brutalnosti i teške zloupotrebe uniforme Federalne uprave policije od  načelnika Sektora uniformisane policije FUP-a Zorana Čegara - navodi se u saopćenju. 

VEZANI TEKST - Sindikat službenika FMUP-a osudio ponašanje Zorana Čegara, traže hitnu istragu i mjere

Čampara smatra da je drsko i nepropisno ponašanje Zorana Čegara nanijelo je ogromnu štetu ugledu FUP-a zbog čega poziva zamjenika direktora FUP-a Ensada Kormana da poduzme zakonom propisane mjere i donese odluku o suspenziji načelnika Sektora uniformisane policije, ali i da se odredi u odnosu na sramotno ponašanja policijskih službenika Nedžada Kalabušića i Latifa Kabaša koji su nijemo posmatrali maltretiranje mladića.

Snimak je nastao 10. januara, a sve se desilo pošto je policijski automobil blokirao privatni automobil na parkingu u Starom Gradu. Radnik je to, kako se može vidjeti na snimku, pokušao objasniti Čegaru, koji ga je prvo slušao, a zatim počeo udarati u prisustvu dvojice svojih kolega. Mladić nije pružao otpor, a Čegar je potom odšetao do policijskog vozila, dok ga nijedan od kolega nije pokušao spriječiti dok je udarao mladića.

MUP-a Kantona Sarajevo je po službenoj dužnosti, shodno uputama i nalogu nadležnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, poduzeo mjere i radnje iz svoje nadležnosti s ciljem rasvjetljavanja svih okolnosti u vezi s ovim događajem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.