open-navfaktor-logo
search
Crveno more
Huti napali još jedan američki brod
Jemenski Huti pobunjenici preuzeli su odgovornost za još jedan napad na američki brod u petak rano ujutro, nakon što su Sjedinjene Države pokrenule nove napade na pobunjeničke mete zbog njihove agresije na brodove u i oko Crvenog mora.
19.01.2024. u 08:38
get url
text

Dok su pobunjenici koje podržava Iran tvrdili da su pogodili komercijalni brod u Adenskom zaljevu, američka vojska je kasnije objavila da su projektili grupe promašili cilj.

Huti su u saopćenju objavljenom na društvenim medijima rekli da su njihove "pomorske snage (...) izvele operaciju ciljanja na američki brod" - identificiran kao Chem Ranger - "sa nekoliko odgovarajućih pomorskih projektila, što je rezultiralo direktnim pogocima".

Nije navedeno vrijeme niti drugi detalji u vezi s najnovijim napadom na međunarodnim brodskim saobraćajnicama.

Centralna komanda američke vojske, koja je odgovorna za Bliski istok, saopćila je da su Huti u četvrtak navečer "ispalili dvije protivbrodske balističke rakete na M/V Chem Ranger, tanker koji je pod zastavom Maršalskih Otoka, u vlasništvu Grčke".

- Posada je primijetila kako projektili pogađaju vodu u blizini broda. Nije bilo prijavljenih povreda ili oštećenja na brodu - objavila je komanda na platformi društvenih medija X.

Kontinuirana agresija Hutija na brodove u i oko Crvenog mora dovela je do napada američkih i britanskih snaga u Jemenu, a Sjedinjene Države su u četvrtak izvijestile o svom posljednjem napadu na ciljeve Hutija.

Specijalizirana web stranica Marine Traffic objavila je da je Chem Ranger bio tanker za prijevoz kemikalija koji je plovio iz Jeddaha u Saudijskoj Arabiji do Kuvajta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.