open-navfaktor-logo
search
Obavijestili sud
Hrvatska dostavila objašnjenje zašto neće BiH izručiti odbjeglog pedofila Ivicu Miškovića
Osnovni sud Banja Luka zaprimio je 5. januara ove godine akt Ministarstva pravosuđa i uprave Hrvatske u kojem su navedeni razlozi zbog kojih nije udovoljeno molbi za izručenje Ivice Miškovića Bosni i Hercegovini.
12.01.2024. u 14:30
get url
text

VEZANI TEKST - Stigao odgovor: Hrvatska neće izručiti osuđenog pedofila Ivicu Miškovića Bosni i Hercegovini

Navedeno je da "nisu ispunjene pravne pretpostavke propisane Ugovorom između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine o izručenju iz 2012. godine". 

- Nisu ispunjeni uvjeti iz člana 7 i 8 navedenog Ugovora o izručenju, odnosno da krivična djela za koja je zamoljeno izručenje nisu obuhvaćena ugovorom, a dužina kazne zatvora koja je izrečena nepravosnažnom presudom ne ispunjava uvjete iz člana 8 navedenog ugovora – nadeveno je u tom aktu, saopćeno je iz Osnovnog suda Banja Luka.

Ivica Mišković je pobjegao 7. novembra prošle nakon izricanja prvostepene presude u Osnovnom sudu Banja Luka.

Nepravosnažno je osuđen na četiri godine zatvora za obljubu djeteta mlađeg od 15 godina, a žrtva je, prema navodima iz optužnice, bila devetogodišnja djevojčica.

Mišković je iz suda u Banjoj Luci pobjegao kroz prozor prostorije za zadržavanje, a potom se pješke udaljio u nepoznatom pravcu što su snimile i brojne nadzorne kamere sa okolnih zgrada. Kod sebe nije imao ni lične dokumente jer je na izricanje presude doveden iz pritvora.

Iako je slučaj odmah prijavljen, a u potragu se uključili brojni pripadnici Sudske policije RS-a i MUP-a RS-a, nije pronađen u Banjoj Luci, a ubrzo je lociran u Zagrebu.

Kasnije se sam sam javio nekim hrvatskim medijima tvrdeći da je nepravedno osuđen, a izjavio je kako je granicu ilegalno prešao biciklom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.