open-navfaktor-logo
search
Potvrdio ICRC
Hamas oslobodio dvije izraelske zarobljenice iz humanitarnih razloga, prevezeni su iz Gaze
Međunarodni komitet Crvenog križa (ICRC) saopćio je da su pomogli u oslobađanju dva taoca koje je držao Hamas, objavili su u svom postu na platformi X, nekadašnjem Twitteru.
23.10.2023. u 22:14
get url
text

Naveli su da su taoce prevezli iz Gaze u ponedjeljak navečer.

- Naša uloga neutralnog posrednika omogućava ovaj posao i spremni smo da omogućimo svako buduće oslobađanje. Nadamo se da će se uskoro vratiti sa svojim najmilijima - piše u objavi.

Hamasovo vojno krilo Brigade Al-Qassam objavilo je u ponedjeljak da su iz humanitarnih razloga oslobodili dvoje civila držanih u blokiranom Pojasu Gaze, prenosi Anadolija.

Abu Obeida, glasnogovornik Al-Qassama, objavio je na Telegramu da je oslobađanje izraelskih zarobljenika uslijedilo nakon posredovanja Katara i Egipta.

Rekao je da je Izrael ranije odbio da ih primi.

- Odlučili smo da ih pustimo iz uvjerljivih humanitarnih i medicinskih razloga, uprkos tome što je okupacija počinila više od osam povreda procedura koje su dogovorene sa posrednicima tokom dana kako bi se proces primopredaje završio - dodao je.

Abu Obeida je u subotu rekao da brigade Al-Qassam žele da oslobode dvoje izraelskih zarobljenika bez ikakvih uvjeta, ali je Izrael "odbio da ih primi".

Međutim, ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua nazvao je tu tvrdnju "lažnom propagandom".

Izraelski kanal 12 objavio je da su porodice dvoje zarobljenika - Nurit Cooper (79) i Yocheved Lifshitz (85) - obaviještene o njihovom oslobađanju iz Hamasovog zatočeništva.

BBC navodi da su u pitanju dvije žene.

Izraelska vlada još nije komentarisala njihovo oslobađanje.

Prošle sedmice brigade Al-Qasam oslobodile su dvojicu američkih zarobljenika "iz humanitarnih razloga" uz posredovanje Katara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.