open-navfaktor-logo
search
New York
Generalna skupština UN-a usvojila Rezoluciju kojom se Izrael poziva da napusti Golansku visoravan, kako je glasala BiH
Generalna skupština UN-a usvojila je rezoluciju kojom se Izrael poziva na povlačenje s okupirane Golanske visoravni.
29.11.2023. u 09:11
get url
text

Za dokument je glasala ukupno 91 država, uključujući Rusiju, Brazil, Indiju, Kinu i Saudijsku Arabiju. Osam zemalja, uključujući Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo, glasalo je protiv. Suzdržane su bile 62 zemlje. Rezolucija je koautorska ideja skupine nacija koja uključuje Alžir, Venezuelu, Egipat, Jordan, Irak, Katar, Sjevernu Koreju, Kubu, Kuvajt, Liban, Mauritaniju, Ujedinjene Arapske Emirate, Siriju i Tunis. Dokument sadrži osam odredbi.

U prvom stoji da Izrael dosad nije proveo Rezoluciju 497 Vijeća sigurnosti UN-a iz 1981. kojom se izraelska aneksija proglašava ništavnom. Osim toga, u dokumentu se "još jednom traži da se Izrael povuče s cijelog okupiranog sirijskog Golana do crte od 4. juna 1967, u provedbi relevantnih rezolucija Vijeća sigurnosti". Također se utvrđuje da "kontinuirana okupacija sirijskog Golana i njegova de facto aneksija predstavljaju kamen spoticanja na putu postizanja pravednog, sveobuhvatnog i trajnog mira u regiji".

Osim toga, Opća skupština UN-a "poziva Izrael i da poštuje obveze i obveze postignute tokom prethodnih pregovora" i "traži od generalnog sekretara da izvijesti Opću skupštinu na idućoj, sedamdeset i devetoj sjednici, o provedbi ove rezolucije".

Golansku visoravan, koja je od 1944. godine pripadala Siriji, Izrael je zauzeo tokom Šestodnevnog rata 1967. godine. Godine 1981. izraelski parlament donio je zakon o jednostranom proglašenju suvereniteta nad Golanskom visoravni. Vijeće sigurnosti UN-a proglasilo je aneksiju ništavnom svojom Rezolucijom 497 koja datira iz 17. decembra 1981. godine. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.