open-navfaktor-logo
search
Nastavak ranijih aktivnosti
FUP ponovo pretresa Općinu Stari Grad, specijalci s dugim cijevima oko zgrade
Pripadnici Federalne uprave policije (FUP) i danas vrše pretrese u zgradi Općine Stari Grad.
13.10.2023. u 17:44
get url
text

{$galerijaFotografija}

Radi se o aktivnostima povezanim sa predmetima koji se vode protiv bivšeg načelnika Ibrahima Hadžibajrića i njegovih saradnika.

Pretres osiguravaju specijalci FUP-a sa dugim cijevima, dok su u zgradi inspektori koji po nalogu Tužilaštva KS izuzimaju predmete koji su traženi nalogom.

Podsjetimo, u akciji "Start" koja je provedena u maju ove godine po naredbama Tužilaštva KS i Tužilaštva BiH, uhapšeni su načelnik Općine Ibrahim Hadžibajrić, općinska sekretarka Alma Destanović , kao i Seid Hadžibajrić (sin Ibrahima Hadžibajrića), Elmedin Karišik, Mehmed Dedić i Emina Rogo.

Oni se terete se za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, pranje novca te primanje i davanje dara.

- Sumnjiče se da su od 2019. do maja 2023. godine Ibrahim Hadžibajrić i Elmedin Karišik organizirali i rukovodili kriminalnom grupom čiji su članovi bili Alma Destanović, Seid Hadžibajrić i druge osobe. Pojedini članovi grupe su međusobno komunicirali putem instalirane aplikacije Sky, kako bi prikrili tragove i u konačnici dogovarali počinjenje krivičnih djela. Terete se da su nezakonito izdavali u zakup parking prostore na području Općine Stari Grad za najmanje tri firme nad kojima su imali kontrolu i nezakonito zaradili više stotina hiljada maraka - saopćeno je ranije iz Tužilaštva KS.

Osumnjičenom Hadžibajriću dodatno se na teret stavlja i nezakonito dodjeljivanje nekretnine jednoj osobi sa područja Stari Grad, od koje je primio mito u iznosu od 150.000 KM.

IMG_20231013_171933_3.jpg
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.