open-navfaktor-logo
search
Kako se očekivalo
Evropska centralna banka podigla kamatne stope
Kao što se i očekivalo, Evropska centralna banka (ECB) podigla je kamatne stope za 25 baznih poena na 4,25 posto.Predsjednica ECB-a Christine Lagarde istaknula je da je inflacija generalno i dalje visoka kao rezultat niza faktora, ali da istovremeno pada, prema cilju od dva posto, te da su ove odluke zasnovane na očekivanjima inflacije u bliskoj budućnosti.
28.07.2023. u 08:29
get url
text

Što se tiče budućih odluka o kamatnim stopama, Lagarde nije potvrdila namjeru ECB-a da nastavi s podizanjem kamatnih stopa u tonu sličnom onom koji smo čuli u jučerašnjem govoru Feda. Lagard je također dodala da će buduće odluke o kamatnim stopama ovisiti o nadolazećim ekonomskim podacima, navodi se u saopćenju ECB-a.

Upravno vijeće odlučilo je podići tri ključne kamatne stope ECB-a za 25 osnovnih poena. Shodno tome, kamatne stope na glavne operacije refinanciranja i kamatne stope na graničnu kreditnu liniju i depozitnu liniju bit će povećane na 4,25 posto, 4,50 posto i 3,75 posto respektivno, od 2. augusta 2023. godine.

Što se tiče ekonomskih uvjeta u eurozoni, Lagard se osvrnula na opću slabost sa slabim izgledima za privredu regije zbog pada domaće trgovine, industrijske aktivnosti i stranih investicija uslijed visoke inflacije, poboljšanja uvjeta kreditiranja i geopolitičkih tenzija. S druge strane, Lagard je kazala da podrška ekonomiji eurozone dolazi i iz sektora usluga, odnosno sektora turizma, uz aktualnu ljetnu sezonu, pored jakog tržišta rada.

- Što se tiče odgovora tržišta, bili smo svjedoci oštrog pada eura u odnosu na dolar na 1,10276, uz pad od 0,5 posto u odnosu na zatvaranje prethodne sjednice. Objavom ove odluke naglo su pale i evropske i njemačke obveznice. Dok bi se nagli padovi eura i evropskih obveznica mogli pretočiti na tržišta koja će pojačati njihova ranija očekivanja da će monetarno pooštravanje zaista prestati, unatoč tonu koji smo čuli na prethodnim sastancima od središnjih banaka, i da ovo povećanje kamatnih stopa, bilo od Federalne rezerve ili Evropska centralna banka, koja je posljednje ove godine, mogla bi se utrpati za početak smanjenja kamatnih stopa barem 2024. godine - ističe Samer Hasn, analitičar tržišta i dijela istraživačkog tima na XS.com.

U četvrtak je američki Fed (Američke federalne rezerve) podigao referentnu stopu jedanaesti put za 17 mjeseci, iako je inflacija u SAD-u tri posto niža nego u eurozoni gdje je u junu bila 5,5 posto, ali je cilj ECB-a da bude manja od dva procenta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.