open-navfaktor-logo
search
Smanjenje inflacije
Evropska centralna banka podigla kamate na štednju
Evropska centralna banka (ECB) podigla je sve tri referentne kamatne stope za po četvrtinu procentnog poena, odnosno za 25 baznih bodova. Iako odluka nije došla kao iznenađenje, povećanje kamatne stope na depozite povećava se od 2001. godine.
16.06.2023. u 11:08
get url
text

Nakon najnovije odluke ECB-a, kamatna stopa na depozite iznosiće 3,5 posto, na glavne operacije refinansiranja 4 posto, a na marginalne kreditne olakšice 4,25 posto. Ovo je osmo uzastopno povećanje stope unatoč tome što je privreda eurozone ušla u malu recesiju u prvom kvartalu ove godine.

U saopćenju ECB signalizira da banka još uvijek nije završila s pooštravanjem monetarne politike. Sljedeće odluke Izvršnog odbora osigurat će da se ključne kamatne stope ECB-a dovedu na razine koje su dovoljno restriktivne da bi se postigao blagovremeni povratak inflacije na ciljanih dva posto na srednji rok, a one će se zadržati na tim razinama koliko god bude potrebno.

ECB predviđa da će ukupna inflacija iznositi u prosjeku 5,4 posto 2023. godine, prije nego što padne na tri posto 2024. godine i 2,2 posto u 2025. godini. Evropska centralna banka je neznatno smanjila projekciju rasta BDP-a za ovu i narednu godinu na 0,9 i 1,5 posto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.