open-navfaktor-logo
search
Astana
Erdogan: Ujedinjeni turkijski svijet će olakšati put ka primirju i trajnom miru u izraelsko-palestinskom sukobu
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da će zajedničko djelovanje jedinstvenog turkijskog svijeta olakšati put ka prekidu vatre i trajnom miru u izraelsko-palestinskom sukobu.
03.11.2023. u 10:17
get url
text

- Ne postoji ništa što bi moglo opravdati ono čemu svjedočimo od 7. oktobra. Ne postoji riječ koja bi opisala ovu brutalnost. Otvoreno rečeno, punih 28 dana u Gazi se čine zločini protiv čovječnosti - rekao je Erdogan u komentaru o žestokim izraelskim napadima na Gazu tokom obraćanja na 10. samitu Organizacije turkijskih država u Astani, glavnom gradu Kazahstana.

Erdogan je rekao da je Republika Turska do sada poslala deset aviona humanitarne pomoći u Gazu i da će poslati još kako uvjeti budu dozvoljavali.

- Naši napori da organizujemo međunarodnu mirovnu konferenciju su u toku - dodao je turski predsjednik.

Ističući kako Turska obilježava jubilarnu 100. godišnjicu proglašenja Republike, Erdogan je kazao da ta zemlja nastavlja da preduzima korake ka miru, prosperitetu i sigurnosti čitavog turkijskog svijeta.

- Radimo na novim mehanizmima koji će garantovati sigurnost svima, bez obzira na to bili muslimani, kršćani ili jevreji - poručio je Erdogan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.