open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Turske
Erdogan: Francuska rezolucija o Nagorno-Karabahu je katastrofa
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan danas je rezoluciju francuskog parlamenta o Nagorno-Karabahu nazvao "potpunom katastrofom", javlja Anadolu Agency (AA).
05.12.2020. u 19:03
get url
text

- Odluka donijeta prethodnog dana u parlamentu Francuske, kopredsjedavajućeg OSCE-ove Minsk grupe, potpuna je katastrofa - istakao je Erdogan u obraćanju putem videokonferencije na ceremoniji otvaranja novoizgrađene autoceste u istočnoj Turskoj.

Takozvana francuska rezolucija o priznavanju Nagorno-Karabaha kao nezavisne države usvojena je u petak.

Erdogan je napomenuo da Azerbejdžan nije napao nikoga i ničiju zemlju, samo je oslobodio vlastitu zemlju koju je Armenija okupirala gotovo 30 godina uprkos rezolucijama Ujedinjenih nacija i OSCE-a.

- Azerbejdžan je to učinio ostajući u okviru legitimiteta, a ne ciljajući civile i civilna naselja poput Armena - naglasio je Erdogan.

Govoreći o francuskoj rezoluciji, rekao je da je takav napad na suverenitet države neprihvatljiv.

- Nadamo se da će međunarodna javnost reagovati na ovaj pristup, koji je pokrenula Francuska, koji je opasan i prijeti svim državama - rekao je Erdogan.

Predsjednik Republike Turske upozorio je da će Evropa imati štete od ovog "iskrivljivanja", jer svoje trenutno političko jedinstvo duguje "vrlo krvavom i mračnom periodu borbe".

Odnosi između Armenije i Azerbejdžana problematični su od početka 90-ih godina prošlog vijeka kada je Armenija okupirala Nagorno-Karabah i još sedam susjednih regija koje su suvereni dio teritorije Azerbejdžana.

Armenske snage su 27. septembra započele nove napade na naselja i vojne položaje Azerbejdžana, a azerbejdžanska vojska je odgovorila operacijom s ciljem oslobađanja okupiranih regija i uspjela je nanijeti velike gubitke armenskim snagama, te osloboditi pet gradova i oko 300 naseljenih mjesta.

Armenija i Azerbejdžan su 10. novembra postigli dogovor o okončanju sukoba u Nagorno-Karabahu. Sporazum je postignut uz posredstvo Rusije i predvidio je povlačenje armenskih snaga iz Lacina, Kelbecera i Agdama. Ruske i turske mirovne snage će biti uključene u mehanizam za monitoring poštivanja primirja.

Azerbejdžanski predsjednik Ilham Aliyev je u obraćanju naciji kazao da je sporazum pobjeda Azerbejdžana, a poraz Armenije, čiji je premijer Nikol Pashinyan pak kazao da je potpisivanje sporazuma bila teška odluka, ali da nije imao drugog izbora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.