open-navfaktor-logo
search
Istanbul
Emine Erdogan domaćin samita podrške Palestini, citirala riječi Alije Izetbegovića
Prva dama Turske Emine Erdogan danas je domaćin samita u Istanbulu koji je okupio supružnike državnih lidera s ciljem podrške narodu Palestine i pozvala je na hitni i bezuvjetni prekid vatre u Pojasu Gaze.
15.11.2023. u 17:57
get url
text

Samit se održava pod sloganom "Jedno srce za Palestinu" u istanbulskoj palati Dolmabahce, a učesnici su pozvali na okončanje patnje civila u Gazi i pronalaženje rješenja za krizu.

Emine Erdogan je u obraćanju na skupu istakla da je Pojas Gaze suočen s nemilosrdnim i nehumanim izraelskim napadima i blokadom.

Podsjetila je kako su ljekari bolnice Al-Shifa kazali da im je najteže kada na tijelima umrlih beba moraju napisati "nepoznata beba".

- To je rezime užasa u Gazi koja je sada postala grad neznane djece. Kao majka, žena, ljudsko biće, odbijam da se bez procesuiranja preda tako prljavo naslijeđe sljedećim generacijama. Svi relevantni pripadnici Države Izrael odgovorni su za sve zločine koje su počinili. Zahtijevam da im se sudi pred Međunarodnim krivičnim sudom za ratne zločine - rekla je Erdogan.

Podsjetivši da je Ministarstvo obrazovanja u Gazi saopćilo da je školska godina u toj regiji završena jer su učenici ubijeni, Emine Erdogan je kazala da glavni cilj današnjeg skupa nije odavanje počasti nevinim žrtvama, već poziv na hitni i bezuvjetni prekid vatre u Gazi.

Prva dama Erdogan izjavila je da su svjedoci kakvog je monstruma u proteklih 40 godina stvorio međunarodni sistem, koji već decenijama u psihologiji osjećaja krivice eklatantno ugađa državi koja je kroz strašnu viktimizaciju u istoriji otvorila sebi polje međunarodnog legitimiteta.

- Sve mi je moglo pasti na pamet, ali nisam mislila da ćemo jednog dana i za djecu koristiti termin "nepoznatog vojnika", koji se koristi za neidentifikovane vojnike u ratovima - rekla je Erdogan.

Ističući da cijeli svijet sada jasno vidi rasističke prakse, sistematske krađe i okupacione planove koji su palestinskom narodu nametani skoro jedan vijek, Emine Erdogan je kazala da su svi narodi, ako ne i sve države na istoku i zapadu, sada branitelji opravdane palestinske borbe za njihova prava.

- I mi se, kao i njihov narod, stidimo nemoći u kojoj se već 40 dana nalazi takozvani civilizovani svijet, koji tvrdi da je nosilac humanističkih vrijednosti, i licemjerne politike koju vodi. Niko ne može prvi baciti kamen, jer mnogi imaju istorijski udio u ovom zločinu. Obraćam se onim koji brane današnje etničko čišćenje kao naredbu Stvoritelja. Bog ne dozvoljava da bilo koje dijete bude ubijeno. Kako se usuđujete da izgovorite tako strašnu klevetu protiv Stvoritelja? Kao muslimanka, ja to oštro odbijam jer Bog u koga vjerujemo je milostiv i milosrdan - poručila je Erdogan.

Naglasila je da su prisutni na današnjem skupu opredijeljeni za put ka pravednom i održivom miru, a ne za put osvete, te je podsjetila na riječi Alije Izetbegovića, koji je svojevremeno govorio da osveta stvara spiralu novog nasilja.

Ističući kako niti jedna ideologija, nijedan politički interes, nikakva ekonomska dobit nije vrijedna života nevine osobe, Emine Erdogan je porućila da će počinioci zločina u Gazi u bliskoj budućnosti biti pominjani na isti način kao i zlikovci koji su željeli uništiti Jevreje.

Pitala je Emine Erdogan šta svijet još čeka da zaustavi zločine u Gazi i zar mu na savjesti nije teret nezaustavljanja zločina nad djecom u Bosni.

Pitala je i državu Izrael i pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, koje su odgovorne za uspostavljanje mira i reda u svijetu, koji kritični prag smrti čekaju da zaustave ovu brutalnost u Gazi.

- Nikada se nećemo predati ovoj tami koja diskriminira jedan život od drugog i obezvređuje svakoga i sve što nije sopstveno. Branićemo globalno razumijevanje koje saosjećajno obuhvata ljude i koje ih smatra inherentno vrijednim, bez obzira na njihov jezik, vjeru, rasu ili boju kože. Zauvijek ćemo se suprotstavljati diskriminatorskom mentalitetu koji ljude, žrtve, izbjeglice, žene i djecu valorizira prema tome odakle dolaze - poručila je Emine Erdogan.

Skupu u Istanbulu prisustvovala je Sabina Komšić, supruga člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, kao i supružnici čelnika 14 država, uključujući Katar, Snegal, Maleziju, Uzbekistan, Kongo, Bangladeš, Liban, Škotsku, Liniju, Ujedinjene Arapske Emirate, Palestinu, Egipat i Turkmenistan.

Prisutnim su se video porukama obratili i supružnici lidera Azerbejdžana, Brazila i Venecuele.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.