open-navfaktor-logo
search
Stravične slike
Eksplozije u Kabulu: Poginulo 13 ljudi, među njima i četiri američka vojnika, sumnja se da iza napada stoji ISIL-K
Snažna eksplozija odjeknula je u četvrtak područjem na kojem se nalazi Međunarodni aerodrom "Hamid Karzai" u Kabulu, glavnom gradu Afganistana, javljaju svjetski mediji.
26.08.2021. u 16:32
get url
text

VEZANI TEKST - Šta je ISIL-K, grupa koja bi mogla napasti aerodrom u Kabulu?

Još nema informacija o tome šta je uzrok eksplozije, ali mediji javljaju da ima poginulih. Tako tvrde talibani koji su saopćili kako je najmanje 13 ljudi ubijeno u eksploziji, uključujući strane državljane i djecu, a da su i talibanski čuvari ranjeni, javlja Al Jazeera. Strahuje se da će rasti broj žrtava napada. Bolnica u Kabulu je saopćila kako je primila 60 ranjenih. 

Američki dužnosnici čvrsto vjeruju da iza napada stoji ISIS-Khorasan grupa (ISKP), rekao je Reutersu izvor upoznat s brifinzima o Afganistanu  u Kongresu

Na Twitteru je objavljen video na kojem su prikazane neke od žrtava napada. Upozoravamao čitaoce da je video ispod uznemirujućeg sadržaja.

Eksplozija ispred aerodroma Kabul bila je na jednima od ulaznih vrata i čini se da je to bio samoubilački napad, rekla su trojica američkih dužnosnika, objavila je na Twitteru Kaitlan Collins, CNN-ova glavna dopisnica iz Bijele kuće.

I Pentagon je potvrdio da je došlo do eksplozije. Prema prvim informacijama, napad se dogodio u neposrednoj blizini hotela Baron koji se nalazi prekoputa ulaza u aerodrom. Britanski mediji javljaju kako su u tom hotelu bili smješteni britanski vojnici i novinari. 

Mediji javljaju da su ranje tri američka vojnika o čemu je obaviješten i predsjedniki SAD-a Joe Biden. Prema britanskom Guardianu, još dvije eksplozije odjeknule su nedaleko od hotela Baron u Kabulu.

Jedan američki dužnosnik CNN-u je rekao da među Afganistancima ima ozlijeđenih, ali još nema informacija o žrtvama među državljanima SAD-a.

Glasnogovornik Pentagona John Kirby potvrdio je da ima ubijenih američkih vojnika, pri čemu nije precizirao o broju nastradalih i ranjenih. Wall Street Journal tvrdi da su ubijena četiri američka vojnika.

- Naše su misli i molitve s voljenima i kolegama svih onih koji su ubijeni ili ranjeni - napisao je Kirby na Twitteru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.