open-navfaktor-logo
search
Opkolili kuću
Dvojica Palestinaca ubijena u napadu izraelskih snaga na grad Tulkarm na Zapadnoj obali
Dvojica Palestinaca su ubijena, a još dvojica povrijeđena u izraelskoj vojnoj akciji u nedjelju u gradu Tulkarm, na okupiranoj Zapadnoj obali, saopćilo je Ministarstvo zdravlja.
18.02.2024. u 14:13
get url
text
FOTO: Arhiv/AA

Ubijeni Palestinci su identifikovani kao Nabil Atta (19) i Mohmmad Fayez (36), koji su izgubili živote u izraelskoj vatri u izbegličkom kampu Tulkarm.

Državna Palestinska televizija javila je da su izraelske snage opkolile kuću unutar kampa i spriječile hitnu pomoć da stigne do tog područja.

Napetosti su porasle širom okupirane Zapadne obale otkako je Izrael pokrenuo smrtonosnu vojnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon napada Hamasa 7. oktobra.

Najmanje 398 Palestinaca je od tada ubijeno, a skoro 4.500 ranjeno u vatri izraelske vojske na okupiranoj teritoriji, prema podacima koje je objavilo Ministarstvo zdravlja.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid zbog njegove smrtonosne ofanzive na Pojas Gaze, u kojoj je ubijeno skoro 29.000 ljudi.

Privremenom presudom suda sa sjedištem u Hagu u januaru naloženo je Tel Avivu da zaustavi genocidne radnje i poduzme mjere koje garantuju pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.