open-navfaktor-logo
search
Procedure
Dvije sedmice od hapšenja: Kada će uhapšeni za ubistvo Jasmina Berovića biti izručeni u BiH
Dvije sedmice su prošle otkako su u Beogradu i Prištini uhapšene dvije osobe, koje se sumnjiče da su učestvovale u tuči u kojoj je ubijen 36-godišnji Jasmin Berović iz Sarajeva.
10.12.2020. u 19:42
get url
text

Berović je u tuči koja se 17. novembra dogodila ispred kafića njegovog brata u naselju Otes, uboden nožem, te ubrzo potom preminuo od iskrvavljenja, nakon sukoba u kojem je učestvovalo nekoliko državljana BiH sa jedne i trojica migranata s druge strane.

Migranti su nakon ubistva pobjegli s mjesta događaja, da bi devet dana poslije jedan od njih bio uhapšen u jednom hostelu u Beogradu, dok je drugi pronađen dan kasnije u napuštenom objektu u Prištini.

Treći osumnjičeni, koliko je javnosti poznato, još nije pronađen.

VEZANI TEKST - U Beogradu uhapšen Marokanac osumnjičen za ubistvo Jasmina Berovića u Sarajevu

Nakon što je uhapšen u beogradskom hostelu Marokanac S. E. D. (31) izveden je pred sudiju za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu, koji mu je nakon saslušanja odredio pritvor.

Kako je Faktoru potvrdila Tatjana Tešić, koordinatorica za medije Višeg suda, pritvor je osumnjičenom određen usljed postojanja okolnosti koje ukazuju da će se sakriti ili pobjeći u cilju ometanja postupka odlučivanja o zamolnici ili sprovođenja izručenja.

- Pritvor može trajati najduže do izvršenja odluke o izručenju. Također, važno je istaći da se osumnjičeni saglasio sa tim da bude izručen po pojednostavljenom postupku, usljed čega će sudija za prethodni postupak, nakon postupanja po članu 23 Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, spise predmeta dostaviti krivičnom vanpretresnom vijeću ovog suda. Vanpretresno vijeće potom donosi rješenje kojim se utvrđuje ispunjenost pretpostavki za izručenje na koje nije dozvoljeno izjavljivanje žalbe. Po donošenju rješenja od kv vijeća, spisi predmeta se dostavljaju ministarstvu pravde radi donošenja konačne odluke o izručenju - pojasnila je Tešić.

Migrant uhapšen u beogradu pristao na ubrzano izručenje

Iz Ministarstva pravde BiH kazali su nam danas da su u oba slučaja molbe za izručenje pripremljene i u toku je kompletiranje dokumentacije, s tim da je, kada je u pitanju zahtjev vlastima Kosova, situacija nešto "komplikovanija".

VEZANI TEKST - U Prištini uhapšen i drugi osumnjičeni za ubistvo Jasmina Berovića

Naime, u toku je prevod cjelokupne dokumentacije i molbe za Kosovo, s obzirom na to da je propisano da se molba i dokumentacija moraju dostaviti na albanskom ili engleskom jeziku.

- U skladu sa rečenim cijenimo da će u toku ove sedmice brzom poštom biti otpravljene obje molbe sa popratnom dokumentacijom za izručenje - kažu u Ministarstvu.

Iz Ministarstva napominju da je postupak izručenja regulisan Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i ugovorima, a koji je veoma kompleksan i zahtjeva niz formalnosti.

Propisano je da se molba za izručenje stranoj državi treba dostaviti u roku od 40 dana ili u nekim slučajevima u roku od 18 dana od dana hapšenja u inostranstvu da bi uhapšene osobe bile zadržane u pritvoru.

- Naglašavamo da se postupak izručenja provodi po zakonima zamoljene države i u istom odlučuje više organa zamoljene države (sud u dva stepena i ministar pravde) tako da je teško prognozirati kada će potraživana lica biti izručena, s tim što će Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine preduzeti i preduzimati sve aktivnosti kako bi potraživana lica što prije bila izručena u Bosnu i Hercegovinu - kazali su nam u Ministarstvu pravde.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.