open-navfaktor-logo
search
Otkrio ih Sky
Droga, oružje, pranje novca, korupcija: U zajedničkoj akciji EUROPOL-a i BiH uhapšeno 38 osoba
EUROPOL je podržao Bosnu i Hercegovinu u identifikaciji i razbijanju velike kriminalne mreže umiješane u trgovinu drogom i oružjem, pranje novca i korupciju.
22.06.2023. u 13:02
get url
text
EUROPOL, hapšenja, BiH
EUROPOL, hapšenja, BiH

VEZANI TEKST - Izgubljeno 10 godina: Ozvaničen početak rada kontakt tačke za BiH za saradnju sa EUROPOL-om

U istragu, pokrenutu analizom EUROPOL-a, učestvovali su Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, Granična policija i Državno tužilaštvo. U istrazi su učestvovali i organi reda i pravosuđa iz Njemačke, saopćeno je iz EUROPOL-a. 

Uhapšeno 38 osumnjičenih, od kojih osam na funkcijama u državnoj upravi Bosne i Hercegovine, jedna visokotražena osoba uhapšena je u Njemačkoj i izručena Bosni i Hercegovini, zaplijenjeno je preko 300 kilograma kanabisa, nekretnine i gotovina ukupne vrijednosti preko 6 miliona eura.

Istraga, pokrenuta 2021. godine, fokusirana je na aktivnosti kriminalne mreže koja se uglavnom bavi proizvodnjom i trgovinom drogom na Zapadnom Balkanu, EU i Južnoj Americi. Važni tragovi, koji su služili identifikaciji kriminalnih aktera, dobijeni su operativnom analizom šifrovanih komunikacija. EUROPOL je podržao nacionalne vlasti u razvoju njihovih istražnih aktivnosti tako što im je pružio važne uvide stečene iz komunikacije osumnjičenih putem šifriranih aplikacija ANOM i SkyECC, koje su uklonjene 2021. godine. 

Razmjena informacija između različitih državnih organa otkrila je organizaciju velikih razmjera, rasprostranjenu na dva kontinenta i sa nekim članovima koji su bili na pozicijama u državnoj upravi Bosne i Hercegovine. Osmog dana akcije, 19. juna organizovane u okviru ove trogodišnje akcije, državne vlasti Bosne i Hercegovine uhapsile su šest osoba. Ovim hapšenjima broj lica uhapšenih zbog povezanosti sa ovom organizovanom kriminalnom grupom popeo se na ukupno 38.

EUROPOL je podržavao operaciju od samog njenog početka analizom komunikacija koja je omogućila nacionalnim vlastima da identifikuju osumnjičene i otkriju njihove kriminalne aktivnosti. Također, omogućio je razmjenu informacija, kao i koordinirane i finansirane operativne sastanke. Paralelna operativna analiza EUROPOL-a, dostavljena u obliku obavještajnih paketa, rasvijetlila je posljedice i utjecaj kriminalne mreže. EUROPOL je također pružio podršku nacionalnim vlastima tako što je angažirao stručnjake na terenu kako bi istražiteljima pružili analitičku podršku i tehničku ekspertizu u realnom vremenu.

Od juna 2023. EUROPOL dalje jača svoju operativnu saradnju sa Bosnom i Hercegovinom. Ovaj novi razvoj se odnosi na uspostavljanje jedinstvene Nacionalne kontakt tačke za sve organe za provođenje zakona u BiH sa EUROPOL-om, povezujući ih sa EUROPOL-ovim aplikacijom mreže za sigurnu razmjenu informacija (SIENA). Uspostavljanje ove Nacionalne kontakt tačke, koja će koordinirati komunikaciju između nadležnih organa za provođenje zakona u BiH i EUROPOL-a, praćeno je raspoređivanjem bh. oficira za vezu u agenciju. Službenik za vezu BiH pridružit će se velikoj zajednici od skoro 300 oficira za vezu, koji predstavljaju više od 45 zemalja, koji su već smješteni u sjedištu EUROPOL-a, navodi se u saopćenju. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.