open-navfaktor-logo
search
Sud u Bihaću
Direktor firme iz Bosanske Krupe osuđen na tri godine zatvora, oduzeto mu 160.000 KM
Presudom Kantonalnog suda u Bihaću Zihad Jašaragić iz Bosanske Krupe osuđen je na tri godine zatvora zbog zloupotrebe položaja ili ovlasti, dok je Sead Patković osuđen na godinu dana zatvora zbog istog djela.
15.09.2023. u 15:47
get url
text
Tužilaštvo USK
Tužilaštvo USK

Uz to je od Jašaragića oduzeta protivpravna imovinska korist u iznosu od 160.000 KM, saopćeno je danas iz Tužilaštva Unsko-sanskog kantona.

Jašaragiću je stavljeno na teret da je kao direktor firme "Safebus" dao pozajmicu Patkoviću u iznosu od 160.000 KM i s njim zaključio ugovor, a potom je Patković Jašaragiću kao građaninu pozajmio tih 160.000 KM. 

- Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona Bihać optuženom je stavilo na teret da je dana 28. decembra 2018. godine, u Bosanskoj Krupi, kao odgovorna osoba, direktor pravnog lica "Safebus" d.o.o. Bosanska Krupa, ovlašten da raspolaže novcem sa računa firme, svjestan da svoj položaj direktora koristi suprotno interesima pravnog lica "Safebus" i da sebi pribavlja protivpravnu imovinsku korist i htijući to, iskoristio svoj službeni položaj tako što je kao direktor pravnog lica "Safebus", gdje je pravno lice u svojstvu zajmodavca sa Patković Seadom kao zajmoprimcem, zaključio ugovor o pozajmici kako bi imao pravni osnov za isplatu novčanog iznosa sa poslovnog računa firme, u kome je naznačeno da je Patković Sead dužan novac vratiti u roku od 24 mjeseca, nakon čega je na račun Patković Seada isplatio novčani iznos od 160.000 KM.

A potom 8. januara 2019. godine sa Patković Seadom kao zajmodavcem zaključio novi ugovor o pozajmici kao fizičko lice i zajmoprimac na osnovu kojeg je Patković Sead njemu pozajmio novac u iznosu od 160.000 KM, koji novac je Patković Sead 8. januara 2019. godine uplatio na lični račun Zihada Jašaragića na koji način je prouzrokova štetu privrednom društvu "Safebus", a sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 160.000 KM.

Dakle, kao odgovorna osoba u Federaciji iskorištavanjem svog službenog položaja pribavio sebi imovinsku korist koja prelazi iznos od 50.000 KM čime je počinio krivično djelo Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 3 u vezi sa stavom 1 KZ FBiH - saopćili su danas iz Tužilaštva USK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.