open-navfaktor-logo
search
Turska
Diplomatski forum u Antaliji u fokusu svjetske javnosti, dolaze i zvaničnici NATO-a i EU-a
Oči svijeta uprte su u sastanak ministara vanjskih poslova Rusije, Ukrajine i Turske, koji će sutra na marginama Diplomatskog foruma u Antaliji (ADF) biti održan na tursku inicijativu​​​​​​​.
09.03.2022. u 15:37
get url
text

Turska, koja nastavlja ulagati napore za okončanje sukoba Rusije i Ukrajine i postizanje trajnog mira, pomaže u realizaciji sastanka ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova i ministra vanjskih poslova Ukrajine Dmitra Kulebe, koji će sastati prvi put od početka rusko-ukrajinskog rata.

Sastanak će biti organiziran zahvaljujući intenzivnim diplomatskim naporima Turske, a cilj je zaustaviti sukobe i postići trajno primirje između dvije zemlje.

Sastanak bi mogao biti prekretnica za okončanje rusko-ukrajinskog rata.

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu nastavlja intenzivnu komunikaciju, a i prije sukoba predložio je Lavrovu i Kulebi da se sastanu u okviru ADF-a koji će biti održan od 11. do 13. marta.

Ovogodišnji slogan ADF-a je "Ponovno razmišljanje o diplomatiji". I ove godine u Antaliji će se okupiti brojni političari, akademici, intelektualci, diplomate i poduzetnici iz svih dijelova svijeta. Razgovarat će o prijedlozima rješenja problema, novim idejama o budućnosti region i svijeta, formiranju novih trendova i tome slično.

Rat između Rusije i Ukrajine u fokusu je javnosti, a na marginama ADF-a će biti održan i trilateralni sastanak ministara Turske, Ukrajine i Rusije.

U Antaliju će doputovati i zvaničnici NATO-a i Evropske unije (EU).

Među istaknutim gostima su generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, generalna sekretarka Evropskog parlamenta Marija Pejčinović Burić, izvjestilac Evropskog parlamenta za Tursku Nacho Sanchez Amor, visoki predstavnik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku EU Josep Borrell, visoki predstavnik Alijanse civilizacija pri Ujedinjenim nacijama (UNAOC) Miguel Angel i specijalni predstavnik UN-a za Somaliju James Swan.

Očekuje se i prisustvo delegacija iz Kosova, Venecuele, Bosne i Hercegovine, Švedske, Finske, Slovačke, Luksemburga, Letonije, Azerbejdžana, Armenije, Palestine, ali i predstavnici tranzicijske vlade talibana u Afganistanu.

ADF će početi obraćanjima predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana i ministra vanjskih poslova Mevluta Cavusoglua.

Planirano je i održavanje brojnih panela i sesija.

Istanbulska konferencija o posredovanju 

U Antaliji će sutra pored trilateralnog samita biti održana i 8. po redu Istanbulska konferencija o posredovanju.

Konferencija koja se održava od 2012. godine okupit će više od 200 učesnika, među kojima su lideri, političari, diplomate, stručnjaci, akademici i studenti.

Turska će na konferenciji pod sloganom "Posredovanje pod lupom u promjenjivom mirnom okruženju", spajanjem teorijskih znanja i prakse, doprinijeti podizanju globalne svijesti o posredovanju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.