open-navfaktor-logo
search
Sud u Hamburgu
Devet mladića silovalo 15-godišnjakinju, sutkinja poručila: Vidim samo bijes u vašim očima, šokirana sam jer se ne kajete
U utorak je na Zemaljskom sudu u Hamburgu devet mladića osuđeno na kaznu zatvora zbog silovanja tada 15-godišnje djevojčice u septembru 2020.godine. Jedan mladić je oslobođen.
29.11.2023. u 11:13
get url
text

Sutkinja je ustvrdila kako ju je posebno šokiralo to što niko od optuženih nije pokazao ni trunku kajanja.

- Vidim samo bijes u vašim očima - rekla im je u sudnici prilikom izricanja presude.

Osmerica optuženih dobila su kazne od jedne do dvije godine zatvora uvjetne ili tzv. privremene kazne. Samo je jedan 19-godišnjak dobio strožiju kaznu: dvije godine i devet mjeseci zatvora bez uvjeta. Jedanaesti optuženik već je 5. aprila ove godine oslobođen optužbi.

Prema tvrdnjama suda, osuđenici, u dobi od 19 do 23 godine, u septembru 2020. godine silovali su tada 15-godišnjakinju u gradskom parku u Hamburgu. Tinejdžerica je tu večer bila na zabavi u gradskom parku.

Budući je bilo razdoblje pandemije koronavirusa, gradski park je bio popularno okupljalište mladih.

- Djevojka je konzumirala alkohol i imala je najmanje 1,6 promila alkohola u krvi, što su počinitelji iskoristili - pojasnila je predsjednica sudskog vijeća.

Najprije su četverica optuženika odveli mladu osobu u grmlje i nad njom vršili spolne radnje mimo njene volje. Jedan od njih ukrao joj je mobitel i novčanik.

Djevojka je zbog alkohola bila zbunjena, a to su potom iskoristila još dvojica optuženika i također je silovala. Kad je 15-godišnjakinja ponovno lutala parkom, potrčala je drugom mladiću koji ju je zlostavljao. Na kraju su trojica preostalih okrivljenika otišla u grmlje s mladom djevojkom.

No nije sigurno da su je sva trojica silovala. Zbog toga je sud oslobodio jednog 23-godišnjaka. Presude još nisu pravomoćne. Advokati su tražili oslobađajuću presudu. Ukupno 20 branilaca tražilo je oslobađajuću presudu za sve optužene.

Suđenje je počelo 10. maja prošle godine. Trajao je 68 dana, a sud je saslušao 96 svjedoka i nekoliko vještaka.

- Ovo je bilo teško suđenje na temelju okolnosti u kojemu dugo nije bilo jasno što se dogodilo u noći s 19. na 20. septembra 2020 - rekla je predsjedavajuća sutkinja Anne Meier-Göring.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.