open-navfaktor-logo
search
Rastu napetosti
Danas sastanak: Biden i Putin traže rješenje za krizu na istoku Evrope
Američki predsjednik Joe Biden i ruski predsjednik Vladimir Putin održat će danas video sastanak.
07.12.2021. u 08:09
get url
text

Dvojica čelnika razgovarat će o gomilanju ruskih vojnika na granici s Ukrajinom i širenju NATO-a na istok. Dotaknut će se i niza drugih tema uključujući stratešku stabilnost, cyber i regionalna pitanja.

Ruski predsjednik Vladimir Putin planira na sastanku s američkim predsjednikom predložiti uzajamne sigurnosne garancije, izjavio je glasnogovornik Kremlja, naglasivši da će glavni predmet razgovora biti sigurnost Rusije i NATO-a.

Putin je nedavno pozvao NATO da prekine sa širenjem na istok, zatraživši od zapadnog saveza pisane garancije. Rusija je zauvrat spremna savezu ponuditi vlastite garancije, rekao je šef ruske države.

- Sigurnosne garancije, naravno, ne mogu biti unilateralne - rekao je Peskov prema novinskoj agenciji Interfax. Po Kremlju, video sastanak američkog i ruskog predsjednika počet će oko 17 sati po srednjoevropskom vremenu i očekuje se da će trajati do večeri.

U središtu razgovora bit će pojačane napetosti oko Ukrajine. SAD optužuje Rusiju da gomila jedinice na granici s Ukrajinom, što je u zapadnom savezu potaknulo sumnju da planira invaziju.

Rusija opovrgava tvrdnje da planira invaziju na Ukrajinu i tvrdi da ne predstavlja prijetnju svojim susjedima. Istodobno ističe da ima pravo raspoređivati oružane snage na svom teritoriju gdje god poželi.

Šefovi glavnih štabova 30 zemalja članica NATO-a razgovarali su o pokretima ruske vojske na ukrajinskoj granici na vanrednom virtualnom sastanku u ponedjeljak navečer.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.