open-navfaktor-logo
search
Sjever Iraka
Broj poginulih turskih vojnika porastao na devet, ubijeno 20 terorista PKK-a
Ministarstvo odbrane Turske saopćilo je da je broj poginulih turskih vojnika u sukobu sa teroristima na sjeveru Iraka porastao na devet, javlja Anadolija.
13.01.2024. u 10:58
get url
text

- Još jedan naš saborac, koji je ranjen u sukobu sa teroristima koji su pokušavali da se infiltriraju u našu bazu 12. januara u zoni operacije "Kandža-Katanac" preminuo je, pa je broj poginulih vojnik porastao na devet - navodi se.

Ministarstvo odbrane Turske objavilo je da su ciljevi terorista na sjeveru Iraka i Sirije pogođeni kopnenom podrškom i zračnim akcijama, a broj neutralisanih terorista na sjeveru Iraka porastao je na 20.

Ministarstvo je navelo da se nastavljaju operacije u tom regionu.

Turska je pokrenula niz operacija protiv PKK-a u sjevernom Iraku od 2020. godine, a posljednja operacija "Kandža-Katanac" pokrenuta je u aprilu 2022. godine ciljajući skrovišta terorista PKK-a u sjevernoiračkim područjima naročito u području Metine, Zapa i Avasin-Basyana.

Prethodno su pokrenute operacije Turske "Kandža-Tigar" i "Kandža-Orao" 2020. godine kako bi obezbijedile sigurnost turskog naroda i granica tako što će neutralizirati prijetnju PKK-a i ostalih terorističkih grupa koje koriste sjever Iraka za planiranje prekograničnih napada.

PKK-a je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turske teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.