open-navfaktor-logo
search
Agresija na Ukrajinu
Britanski obavještajci: Rusi u strahu od napada premjestili podmornice s Krima
Britansko ministarstvo odbrane objavilo je novi dnevni izvještaj njihovih obavještajaca o stanju u Ukrajini. Danas su se dotakli ruske crnomorske flote.
20.09.2022. u 08:14
get url
text

- Komanda ruske Crnomorske flote gotovo je sigurno premjestila svoje podmornice klase KILO iz matične luke Sevastopolj na Krimu u Novorosijsk u Krasnodarskom kraju, na jugu Rusije - navode britanski obavještajci i dodaju:

- To je vrlo vjerovatno zbog nedavne promjene u nivou sigurnosne prijetnje u svjetlu povećanih ukrajinskih dalekometnih napada. U posljednja dva mjeseca napadnuto je sjedište flote i njen glavni aerodrom.

Nadalje, pišu da je jedna od glavnih motivacija ruskog predsjednika Vladimira Putina da 2014. aneksira Krim bila upravo mogućnost da tamo drži rusku flotu. No Britanci ističu da je sigurnost te flote sad direktno ugrožena.

Okupatori su u panici

Ukrajina je u međuvremenu saopćila da su njene snage umarširale dalje na istok u teritoriju koju su Rusi nedavno napustili, utirući put za potencijalni napad na moskovske okupatorske snage u regiji Donbasa dok Kijev traži više zapadnog oružja.

- Okupatori su očito u panici - rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u televizijskom obraćanju u ponedjeljak navečer, dodajući kako je sada usredotočen na "brzinu" u oslobođenim područjima, "brzinu kojom se kreću naše trupe, brzinu uspostavljanja normalnog života".

Također je nagovijestio da će iskoristiti videoobraćanje Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u srijedu kako bi pozvao zemlje članice da ubrzaju dostavu oružja i pomoći.

- Činimo sve kako bismo osigurali da su potrebe Ukrajine zadovoljene na svim nivoima - odbrambenim, finansijskim, ekonomskim, diplomatskim - rekao je Zelenski, prenosi Hina.

Ukrajinske oružane snage uspostavile su potpunu kontrolu nad selom Bilohorivka i spremaju se preuzeti cijelu pokrajinu Luhansk od ruskih okupatora, rekao je guverner pokrajine Sergej Hajdaj. To je selo samo 10 kilometara zapadno od grada Lisičanska, koji je u julu nakon višesedmičnih svakodnevnih borbi pao u ruke Rusa.

- Bit će borbe za svaki centimetar - napisao je Hajdaj na Telegramu i dodao:

- Neprijatelj priprema odbranu. Stoga nećemo jednostavno umarširati.

Luhansk i susjedna pokrajina Donjeck čine industrijaliziranu istočnu regiju Donbas, koju Moskva namjerava zauzeti kao primarni cilj onoga što naziva "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini. Ukrajinske trupe počele su se probijati u Luhansk nakon što su ovog mjeseca u munjevitoj protuofanzivi istjerale ruske snage iz sjeveroistočne pokrajine Harkiv.

Separatisti traže hitan referendum

Kao znak nervoze moskovske administracije u Donbasu zbog uspjeha recentne ukrajinske ofanzive, njen je čelnik pozvao na hitnu provedbu referenduma kako bi ta regija postala dijelom Rusije. Čelnik ruske separatističke uprave u pokrajini Donjeck Denis Pušilin pozvao je svog kolegu, separatističkog vođu u Luhansku, da udruže napore u pripremi referenduma o pridruživanju Rusiji.

Na jugu, gdje još jedna ukrajinska protuofanziva ostvaruje sporiji napredak, ukrajinske oružane snage soapćile su da su potopile tegljač koji je prevozio ruske vojnike i opremu preko rijeke u blizini Nove Kakovke u regiji Herson.

- Pokušaji izgradnje prijelaza nisu uspjeli izdržati vatru ukrajinskih snaga i zaustavljeni su. Tegljač je postao dodatak podmorničkim snagama okupatora - stoji u izjavi vojske na Facebooku. Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvještaje s bojnog polja niti jedne strane.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.