open-navfaktor-logo
search
Osumnjičeni na krim-obradi
Blokirani računi, 14 uhapšenih: Još traju pretresi SIPA-e u akciji "Profit"
U okviru akcije "Profit" do sada su pripadnici SIPA-e uhapsili 14 osoba, potvrđeno je iz te policijske agencije.
09.12.2020. u 17:13
get url
text

VEZANI TEKST - Fiktivni ugovori, pozajmice, cesije, milionske transakcije: Tužilaštvo KS objavilo za šta se terete uhapšeni u akciji "Profit"

Uhapšeni su privedeni na krim-obradu u prostorije SIPA-e u Istočnom Sarajevu, a još traju pretresi osoba, stambenih i poslovnih objekata, te vozila na više lokacija u Sarajevu, Brezi i Travniku, koje koristi 16 osoba i devet firmi.

Do sada je otkriveno i privremeno oduzeto 744.800 eura, 89.400 КM, 10,800 i 13,720 RSD, te obimna dokumentacija i drugi predmeti koji će poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Preduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, pripadnici SIPA-e privremeno su obustavili raspolaganje novčanim sredstvima na dva računa u iznosu od 1.988.900,44 u КM valuti i iznosu od 1.884.007,40 u EUR valuti, koja su locirana na računima 19 osoba.

- Zahvaljujemo se Obavještajno-sigurnosnoj agenciji Bosne i Hercegovine, te policijskim službenicima MUP-a Srednjobosanskog kantona, MUP-a Zeničko-dobojskog kantona i MUP-a Кantona Sarajevo na pruženoj pomoći prilikom realizacije ove akcije - kazao je portparol SIPA-e Luka Miladinović.

VEZANI TEKST - Saznajemo: Supruga preminulog Ibrahima Jusufranića označena kao "mozak" grupe čija hapšenja su u toku

Kako smo ranije objavili, istragom je, nakon proširenja, obuhvaćeno ukupno 18 osoba.

Terete se za organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima prevara u privrednom poslovanju, pranje novca, prevara i zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Oni se terete da su kao organizovana kriminalna grupa, iskorištavanjem pozicija u više firmi, sklapali fiktivne ugovore, ugovore o pozajmicama i cesijama.

Također, sumnjiče se da su manipulativnim radnjama na tržištu vrijednosnih papira, te višemilionskim transkacijama posredstvom FIMA banke, ostvarili nezakonitu imovinsku korist od oko 30 miliona KM - saopćila je glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić.

Prema saznanjima Faktora, prvoosumnjičena u ovom predmetu je Smiljka Jusufranić, supruga preminulog Ibrahima Jusufranića, nekadašnjeg direktora GRAS-a i vlasnika Internacionalnog univerziteta u Travniku.

Pod istragom su i Zijad Blekić, direktor brokerske kuće Eurohaus, Hasan Ćelam, predsjednik Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH, te Edin Muftić, nekadašnji direktor FIMA banke i biznismen Edin Dizdar.

Smiljka Jusufranić, Edin Dizdar i Zijad Blekić se sumnjiče da su organizirali grupu, čiji članovi su postali ostali osumnjičeni, koji su imali svoje uloge u njenom funkcioniranju.

Za ovaj slučaj se odranije vežu i imena preminulog Ibrahima Jusufranića, Jasmina Jusufranića, Ramiza Bibića, Nasera Dace, Davera Halilbegovića i Armina Mulahusića.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.