open-navfaktor-logo
search
Američki državni sekretar
Blinken: Putinova provokativna retorika o nuklearnom oružju je vrhunac neodgovornosti
Američki državni sekretar Antony Blinken u srijedu je "zveckanje nukearnim oružjem" ruskog predsjednika Vladimira Putina nazvao vrhuncem neodgovornosti, javlja Anadolija.
02.03.2022. u 23:00
get url
text

Obraćajući se novinarima u State Departmentu, Blinken je osudio Putinovu "provokativnu retoriku o nuklearnom oružju", navodeći da je ona opasna, da povećava rizik od pogrešnih procjena, kao i da je treba izbjeći.

Putin je tokom vikenda rekao da je stavio ruske nuklearne snage u pojačanu pripravnost. To se dogodilo nekoliko dana nakon što je upozorio Zapad da se ne miješa u sukob u Ukrajini, navodeći da će "posljedice biti takve kakve nikada nisu vidjeli u cijeloj historiji".

Dok tenzije nastavljaju rasti, Blinken je rekao da će Washington nastaviti slijediti diplomatski put da bi u Ukrajini postigao prekid vatre i povlačenje ruskih snaga, ali je naglasio da će napredak biti teško postići ako Rusija nastavi vojnu eskalaciju.

- Držimo otvorena vrata diplomatiji s Rusijom. To će se vrlo teško dogoditi bez vojne deeskalacije. Ako se Rusija povuče i nastavi s diplomatijom, spremni smo učiniti istu stvar - rekao je Blinken.

Napad Rusije na Ukrajinu koji je počeo 24. februara izazvao je bijes međunarodne zajednice, a Evropska unija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada, Japan i Sjedinjene Američke Države (SAD) Moskvi su uvele ekonomske sankcije.

Nekoliko zapadnih zemalja zatvorilo je zračni prostor za ruske avione i nametnulo sankcije na izvoz ključnih tehnologija u Rusiju.

Američki predsjednik Joe Biden najavio je u utorak da će Ministarstvo pravde SAD-a formirati radnu grupu koja će istraživati imovinu ruskih oligarha, a Blinken je rekao da će SAD identifikovati, pratiti i zamrznuti i zaplijeniti jahte, privatne avione i svu njihovu drugu imovinu.

SAD je tokom prošle godine osigurao milijardu dolara vrijednu vojnu pomoć ukrajinskim oružanim snagama, a Blinken je kazao da SAD koordinira isporuku vojne opreme Ukrajini, uključujući protivtenkovsko i protivzračno oružje.

Rusija je ove sedmice pojačala svoje zračno i artiljerijsko bombardovanje Ukrajine, posebno Kijeva i Harkova, gdje je u utorak velika eksplozija potresla Trg slobode.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, u Ukrajini su ubijena najmanje 142 civila, među kojima i 13 djece, a 408 civila je povrijeđeno, među kojima 26 djece. UNHCR je objavio u srijedu da je više od 874.000 ljudi pobjeglo iz Ukrajine u susjedne zemlje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.