open-navfaktor-logo
search
Državni sekretar SAD-a
Blinken apelovao na Senat da potvrdi kandidate: Na čekanju i dalje novi ambasador u BiH
Američki državni sekretar Antony Blinken apelovao je danas na Senat SAD-a da ubrza potvrđivanje kandidata predsjednika Joea Bidena za mjesta ambasadora, rekavši da to što je samo dio ključnih izaslanika na terenu otežava napore za suočavanje sa vanjskoopolitičkim izazovima.
14.12.2021. u 10:20
get url
text

- Ovo je veliki problem - rekao je Blinken na konferenciji za novinare u Džakarti, prvoj stanici na putovanju u jugoistočnu Aziju.

VEZANI TEKST - Upitan dolazak novog američkog ambasadora u BiH, jedan čovjek blokira Bidenove izbore

Od prošle nedjelje, samo 16 posto ambasadora Bidenove administracije je potvrđeno, rekao je on, u poređenju sa 70 -90 posto u posljednje tri administracije.

- I praktično u svakom izazovu koji imamo, uključujući suočavanje sa Rusijom, sa Kinom, sa nedržavnim faktorima, ometa nas činjenica da nemamo svoj puni tim za nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku na terenu - rekao je Blinken, prenosi Reuters. 

On je dodao da je u ponedjeljak uvečer razgovarao o ovom problemu sa liderom većine u Senatu Chuckom Schumerom.

- Zbog naše nacionalne sigurnosti, Senat mora da djeluje - poručio je Blinken.

Republikanski senatori Ted Cruz i Marco Rubio blokirali su izbor Bidenovih ambasadora. Blokiran je i dolazak Michaela Murphyja, koji je u julu ove godine nominovan za ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini. 

Potvrda Nicholasa Burnsa, Bidenovog kandidata za ambasadora SAD-a u Pekingu, jedna je od ključnih funkcija koja je na čekanju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.